TONI PARSONS: Kako je Igi Pop tražio drogu od mene! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TONI PARSONS: Kako je Igi Pop tražio drogu od mene! (FOTO)

Čuveni britanski književnik Toni Parsons priča o prvom trileru koji je objavio i seća se burne mladosti koju je u razvratnom Rozberi Gardensu proveo sa Sidom Višisom (Sex Pistols), Debi Hari (Blondi) i momcima iz benda The Clash

Kad neko poput proslavljenog britanskog pisca Tonija Parsonsa karijeru započne kao rok kritičar i hroničar panka i novog talasa “deleći” lake droge s Igijem Popom, linije spida sa seksepilnom Debi Hari (alijas Blondi) i >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << družeći se s najozloglašenijim rok ljubavnicima – Sidom Višisom (Seks Pistolsi) i Nensi Spandžen, onda je pravo pitanje koje možete da mu postavite - ima li za njega uopšte novih izazova?

Upravo s ovom nedoumicom požurili smo u knjižaru “Delfi”, na promociju Parsonsovog prvog trilera “Jedan po jedan” (Laguna).

Sa simpatičnim kokni naglaskom, u odevnoj kombinaciji koja svakako pokazuje da mu ni nakon nekoliko decenija ne manjka “pank duha”, raspoložen za šalu, Toni objašnjava da mu je drago što je posle pet godina ponovo u Beogradu, kao i da je razlog toga što se  uopšte nije promenio, to što je “obavio par plastičnih operacija”.

Foto: Marko Todorović

Na opšte zahvaljivanje prisutnih novinara na podršci koju je pružio Srbiji tokom poplava, pisac nonšalantno odgovara “da mu je drago što je barem preko društvenih mreža bio u prilici da pomogne, ali da bi voleo da je mogao da uradi i više”.

- I u mom novom romanu, jedan lik je prilično aktivan na društvenim mrežama, ali na naopak način. Društvene mreže prosto obožavaju serijskog ubicu koji hara ulicama Londona zato što kolje bogate i moćne… Da je danas živ Džek Trbosek, on bi garantovano tvitovao – primećuje duhoviti Britanac uzgred komentarišući društvene mreže.

Dodaje da je potpisao ugovor za još dva nastavka priče o junaku njegovog novog romana detektivu Maksu Vulfu iz Odseka za ubistva londonske policijske stanice koji će, “ako mu svet to dozvoli postati novi Šerlok Holms, Džejms Bond ili Filip Marlou“.

Foto: paylasan.net

Ne možemo da se ne zapitamo kako je došlo do toga da se majstor lad-lit žanra (prim.aut. – titulu je stekao nakon uspeha bestselera “Čovek i dečak” koji ga je posvađao s feministkinjama) okrene pisanju trilera?

- Bio sam na projekciji filma u organizaciji Sema Mendesa. Sedeli smo, pijuckali vino, da bi mi u jednom trenutku otkrio da radi film o Džejmsu Bondu. Pomislio sam u sebi: “U čoveče, kakav skok! Od Američke lepote do “Džejmsa Bonda”! Objasnio mi je da mu je ideja da predstavi Bonda onakvog kakvog ga je doživeo čitajući Fleminga kad mu je bilo 12 godina. Čim sam stigao kući, bacio sam se na ovu knjigu, da bi po zatvaranju korica na pameti imao samo jednu ideju – da i sam stvorim sličnog junaka. Shvatio sam kakav je podvig ući u književnost s takvim likom. Morao sam da pokažem svetu da sam sposoban za tako nešto – priča Parsons dodajući da je nakon dve godine razmišljanja uložio svu ušteđevinu i buduću penziju i seo da piše bez ugovora.

Foto: Promo

“Ovo je pravi Toni”, pada nam na pamet, “čovek kojeg vode ideje”… Kome je god poznat kroki njegovog uzbudljivog života zna o čemu pričamo.

Toni je rođen u londonskom Ist Endu iznad piljarnice, u kojoj je njegov otac prodavao voće i povrće. Kao sin bivšeg marinca kojem je dodeljen Orden za izuzetnu službu tokom Drugog svetskog rata, Toni kaže da je sasvim prirodno bilo to što je za četvrti rođendan od oca dobio vreću za udaranje i bokserske rukavice. U to vreme je i prvi put čuo nepisano porodično pravilo: “Nikada nemoj da udariš ženu i ne dozvoli da te udari muškarac”.

- U stvari, pravilo je glasilo: “Nikada nemoj da udariš ženu, a kad te muškarac udari, vrati mu dvostruko” – ispravlja nas Parsons.

Foto: Marko Todorović

U 16. godini napustio je školu. Njegov sin je, saznajemo, isto učinio nešto malo kasnije.

- Bio sam klinac, a iz škole sam izašao istog trena kad su ostavili otvorenu kapiju – priča uz osmeh Parsons.

- Mislio sam da ću steći više životnog iskustva radeći u fabrici džina u Islingtonu od osam sati uveče do osam sati ujutro, nego na Univerzitetu. Na kraju se ispostavilo da sam možda mogao više toga da naučim u školi, nego u fabrici s obzirom na to kakvo mi je bilo radno vreme i koliko sam morao da radim.

Život mu se promenio iz korena nakon što je napisao prvi roman “Kids” zahvaljujući kojem je dobio posao u jednom od najpopularnijih britanskih muzičkih časopisa NME.

Prema sopstvenom svedočanstvu, bio je klinac od 22 godine koji je znao sve što je trebalo o pank pokretu, a kec u rukavu bilo je to što je za razliku od ostalih kandidata koji su poslali kritike poslednjeg koncerta grupe Pink Flojd, on poslao – svoj roman.

Za “tričavih šest guldena” nedeljno preselio se u čuveno mesto razvrata, Rozberi Gardens, u kojem su se okupljali pankeri i boemi. Kuća mu je uvek bila puna nezvanih gostiju, a s vremena na vreme imali su običaj da ga “zvrcnu” Blondi, Sid Višis ili Igi Pop koji se, prema Parsonsovim rečima, obično interesovao da li ima neke droge za njega.

- Svi su oni bili mojih godina…U vreme kada sam se družio sa Sidom Višisom, on je bio težak heroinski ovisnik, jedva sposoban da digne glavu. Bio je poput neke stare bakice, a imao je samo dvadesetak godina. Sećam se da bi, kad bi mu neko ponudio drogu, onako skroz urađen, jedva odgovorio: “Ne mogu, ne osećam se nešto dobro”.

Na pitanje da li mu je i dalje, kako je svojevremeno izjavio, Debi Hari (Blondi) najseksepilnija rokerka, Parsons uz smeh odgovara:

- Nije više! Devojke se menjaju, ali nikad se ne kačite s njima!

Jedan od prvih intervjua u njegovoj karijeri bio je upravo s Blondi, kojoj je umesto šolje kafe i čaše vode ponudio, ni manje ni više nego – liniju spida, što je ona s oduševljenjem prihvatila. Bio je to način, prema Parsonsovim rečima, da se razbije led između muzičke zvezde i novinara.

- Time što sam joj na prvom sastanku ponudio spid, Debi je shvatila da sam na njenoj strani, da pripadamo istoj ideji i pokretu. Bila je stvarno seksi… Ma, prelepa žena, a pritom i veoma šarmantna. Sećam se kad sam bio na turneji s nekim bendom da mi je prišla i onim njenim seksi glasićem rekla: “Ćao, Toni, šta ima?” Momci, s kojima sam bio u ekipi, skamenili su se.

Foto: Marko Todorović

Za razliku od poznanstva s atraktivnom rok heroinom, druženje s momcima iz bendova The Clash i Sex Pistols izgledalo je sasvim drugačije. U to vreme oni su bili samo grupa besnih klinaca, s kojima nijedna izdavačka kuća nije htela da potpiše ugovor.

- Sećam se vremena kada momci iz benda The Clash i ja nismo mogli da uđemo u neke londonske klubove, zato što nismo bili dovoljno kul – priča Parsons.

- Mi smo za obezbeđenje na ulazu bili samo uvrnuti klinci u jaknama iz seknd hend šopova, a slobodan ulaz je bio rezervisan za momke s frizurama a-la Rod Stjuart u uskim kožnim pantalonama. Bilo je to doba kad je cela priča oko pank pokreta bila još uvek nevina i kad sam, svakog popodneva odlazio s Mikom Džonsom, gitaristom benda The Clash, kod njegove bake, na tople kolačiće i šolju čaja.

O tome zašto sam nije upao u kandže heroina kaže:

Printskrin: Twitter/@TonyParsonsUK

- Pošto se pretpostavljalo da sam alergičan na penicilin, roditelji su me vodili na razna ispitivanja. Kad su mi jednom prilikom vadili krv, igla je pukla i deo je ostao u mojoj ruci. Od tada imam fobiju od igala. Mislim da samo zahvaljujući tom incidentu nikad nisam uzeo heroin.

Posle intervjua s Igijem, Pistolsima, Blondi i bendom The Clash, Toni ubrzo postaje najbolji novinar magazina NME i stiče kultni status među engleskim tinejdžerima. No, tad kreće i možda najteži period u njegovom životu. Nepune četiri godine nakon što je dobio sina, ostavlja ga žena (prim. aut. – koja je sav prljavi veš iz njihovog braka iznela u knjizi “I knew I was right”).

Foto: AP

Kako bi izveo sina na put, prema sopstvenom svedočanstvu, 80-e je potrošio radeći sve moguće novinarske tezge. Piše kolumne o ljubavi, seksu i porodičnim temama u tipičnim ženskim časopisima, poput magazina El. Posle objavljivanja kontroverzne biografije “Bare”, svog prijatelja, pop pevača Džordža Majkla, zbog koje se umalo nije s njim posvađao, Toni postaje jedan od najpoznatijih TV komentatora u kultnoj emisiji Late Review na BBC.

Novi milenijum obeležili su Parsonsonovi romani o problemima s kojima se u ljubavi, seksu i na poslu suočavaju muškarci u kasnim tridesetim godinama: “Man and Boy”, “Man and Wife”, “The Family Way”, “One for my Baby”.

Foto: Marko Todorović

- Skoro u svim ovim knjigama citirao sam dijaloge koje sam imao prilike da čujem u životu. Znate kako je Hemingvej imao običaj da kaže: “Najbolji lek za kreativnu blokadu vam je pisanje istine. Napišite jednu istinitu rečenicu, i na pravom ste putu” – objašnjava Parsons zatvarajući razgovor pričom o svojoj mezimici, 11-godišnjoj ćerki Jasmin, koju je dobio u braku s drugom suprugom, Japankom Juriko.

- Ona je za mene nerešiva misterija. Što sam stariji sve više shvatam koliko malo razumem žene! – uz osmeh je završio priču s nama Parsons, dobacivši nam onako uzgred da mu je drago što u njemu i dalje vidimo buntovnički duh i da će se potruditi da ga uprkos godinama nikada ne izgubi!

(Katarina Vuković)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.