Svetski dan knjige obeležiće pedeset biblioteka

Izvor: Politika, 17.Apr.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan knjige obeležiće pedeset biblioteka

U Biblioteci grada javne ličnosti postaće bibliotekari – Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac, Katarina Žutić, Goran Marković, Jovan Memedović, Olivera Kovačević, Kornelije Kovač...

Svetski dan knjige i autorskog prava biće obeležen od 23. aprila do 4. maja raznovrsnim aktivnostima i programima u više od pedeset javnih biblioteka u Srbiji. U Narodnoj biblioteci Srbije, čiji fond sadrži više od šest miliona knjiga i druge građe, povodom ovog praznika postavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 2.300 metara kvadratnih novih, kompakt, polica, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

U slavu Vilijama Šekspira i Migela de Servantesa, u specijalnoj komori ispred centralne čitaonice nacionalne biblioteke 23. aprila biće izložena prva izdanja prevoda na srpski jezik Šekspirovog dela „Venus i Adonis” iz 1861. godine, u prevodu Ace Popovića, a objavljenog u Beču.

Tom prilikom biće izloženi i odlomci iz „Don Kihota” iz 1862, u prevodu Đorđa Popovića Daničara, objavljenog u Beogradu. Prema rečima Svetlane Jančić, v. d. upravnika Narodne biblioteke, posetioci će moći da vide i članak posvećen Šekspirovom jubileju, koji su pisali srpski logoraši u rukopisnom listu „Puls” iz 1916. godine.

Istoga dana, 23. aprila, od 18 časova, u amfiteatru nacionalne biblioteke biće održano književno veče pod naslovom „Tri pisca traže lica”, sa učesnicima Anom Ristović, Igorem Marojevićem i Dejanom Stojiljkovićem.

Pisci će odgovarati na pitanja da li su zadovoljni svojim javnim licem i uobličenjem, gde je piščeva publika i šta je danas naličje jednog pisca. Inače, povodom praznika knjige, Svetlana Jančić posetiće biblioteke u Pančevu i Vršcu, i pokloniće im po dve stotine knjiga.

Na Svetosavskom platou, 23. aprila u 18 sati, biće otvoren drugi festival knjige „Svi smo mi čitaoci”, u saradnji Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije. Tokom festivala izdavači među kojima su „Laguna”, „Vulkan”, „Kreativni centar”, „Klet”, „Partenon”, „Albatros plus”, „Beoknjiga”, „Pčelica”, JRJ, „Mali princ”, „Otvorena knjiga”, „Marso”, „Logos”, „Novosti” i drugi, ponudiće knjige po povoljnim cenama. Tokom vikenda 26. i 27. aprila i 3. i 4. maja posetioci festivala moći će da prisustvuju radionicama za najmlađe.

U nedelju 27. aprila od 17 časova predstaviće se izdavačka kuća „Klet”, sa izdanjima za decu. A od 18 časova sa čitaocima družiće se pisac Uroš Petrović. Svetski dan knjige i autorskog prava 23. april biće obeležen u 82 knjižare u petnaest gradova Srbije, gde će takođe biti aktuelni popusti za građane koji pokažu članske karte neke od biblioteka.

Na sajtu „Vulkan izdavaštva” čitaoci će moći da glasaju za knjige koje su im promenile život, a trideset izabranih naslova „Vulkana” biće poklonjeno biblioteci Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Akcija Biblioteke grada Beograda „Svi smo u Biblioteci” biće upriličena 23. aprila. Javne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i politike tada će „postati” bibliotekari, odnosno usluživaće čitaoce. Ove godine „slavni bibliotekari” biće: Sergej Trifunović, Nebojša Glogovac, Katarina Žutić, Dragoljub Ljubičić Mićko, Danica Maksimović, Goran Marković, Jovan Memedović, Olivera Kovačević, Kornelije Kovač, Dušan Kojić Koja.

M. V.

objavljeno: 17/04/2014
Pogledaj vesti o: Sergej Trifunović

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.