Sve za ulogu: Glumci koji išli u nezamislive krajnosti

Izvor: B92, 24.Jul.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve za ulogu: Glumci koji išli u nezamislive krajnosti

Holivud je prepun primera u kojima su glumci gubitkom kilograma ili gojenjem želeli da izgledaju što auntentičnije za potrebe tumačenja uloga u određenim filnmovima. Međutim, ove promene nisu uvek bile tako bezazlene.

Džordž Kluni je za ulogu CIA-inog agenta u filmu “Sirijana” za samo mesec dana dobio gotovo 14 kilograma. U “Sirijani” glumi agenta koji godinama nije bio na terenu, i glumac je želeo da izgleda gojazno, poput nekoga ko radi kancelarijski posao. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Jednostavno sam se mesec dana prežderavao testeninama. Jeo bih sve dok mi ne bude muka", rekao je Kluni, koji je za ovu ulogu dobio Oskara.

Slično je prošla i Rene Zelveger za ulogu u "Dnevniku Bridžit Džouns". Za ulogu je 'nabacila' deset kilograma, jer glavna junakinja filma muči s kilogramima, pa je i Rene morala da bude gojazna.

Prejedanje kolačima, kroasanima i svom ostalom hranom koja bi joj došla pod ruku bio je deo njenog svakodnevnog rituala sve dok nije počelo snimanje filma. Zelvegerova je bila nominovana za Oskara za ovu ulogu, a film je postao hit, tako da se može reći da se ova žrtva isplatila.

Džerard Batler je za ulogu Leonide, kralja Spartanaca, sedam meseci redovno vežbao da bi izgledao poput pravog Spartanca. Od 2006, kada je snimljen film, mediji stalno komentarišu njegov izgled i skoro nikada ne propuštaju priliku da ga uporede s Leonidom i njegovim savršeno isklesanim telom.

Šarliz Teron je za ulogu prostitutke i serijskog ubice Ejlin Vurnos morala da se ugoji oko 15 kilograma. Šarliz je u tom periodu pojela više čipsa nego ikada ranije, a na kraju je nagrađena i Oskarom.

Za razliku od nje i Klunija, njihov kolega Met Dejmon je za ulogu vojnog veterana u filmu "Hrabrost u borbi" morao da smrša 20 kilograma. Trčao je dvaput dnevno i jeo minimalne količine hrane. Iako je ta uloga bila jedna od manjih u filmu, ona se Dejmonu isplatila jer su ga primetili brojni priznati holivudskih režiseri, uključujući i Frensisa Forda Kopolu.

Međutim, iako je uloga bila sjajna za njegovu karijeru, ne može se reći isto za njegovo zdravlje. Dejmon i danas pati od poremećaja nivoa šećera u krvi, i deset godina nakon što je film snimljen mora da uzima tablete da bi situaciju držao pod kontrolom.

Kit Harington, u javnosti poznatiji kao Džon Snou iz serije “Igra prestola”, za ulogu gladijatora u filmu Pompeja morao je pet nedelja da trenira u teretani kako bi razvio mišiće. Za tih pet nedelja prošao je sve – od dnevnog unosa od 4.000 kalorija, do samo 2000 kalorija dnevno, i odlaska triput dnevno u teretanu svakog dana, do potpunog suzdržavanja od vežbanja. Međutim, mnogi ljubitelji filmova smatraju da se ova žrtva nije mnogo isplatila.

Glumac koji je prolazio kroz najveće transformacije za svoje uloge je Tom Henks. Jedna od najvećih promena bila je za film “Brodolom života”. Prvo se za ulogu ugojio 20 kilograma (prvi deo filma), a zatim morao drastično da izgubi na težini. Gladovao je skoro godinu dana.

Henks je 2013. otkrio da ima dijabetes tipa 2, a lekari navode da su delom za to ‘zaslužne’ drastične dijete. Sličan gubitak kilograma bio je neophodan i za ulogu u Filadelfiji, za koju je glumac dobio Oskara.

Robert de Niro je za ulogu boksera u filmu “Razjareni bik” morao prvo da dobije deset kilograma mišićne mase, a za drugi deo filma da se ugoji skoro 30 kilograma.

To je postigao četvoromesečnim putovanjem po Evropi tokom kojeg je uživao u svim dostupnim evropskim delikatesima.

Skoro da nema uloge za koju Kristijan Bejl nije morao da izvede neku veliku promenu, bilo da je reč o gojenju, nabacivanju mišića ili ekstremnom mršavljenju. Bejl se naziva kraljem 'jo-jo’ dijeta u Holivudu.

Za ulogu u “Nestajanju” izgubio je neverovatnih 30 kilograma, da bi samo nekoliko meseci kasnije nabacio mišiće za ulogu Betmana u filmu “Dark Knight”.

Zatim je te mišiće pretvorio u naslage masnoća za ulogu u “American Hustleu”, a značajno je smršao za film “Fighter”. Njegova izuzetna kontrola i disciplina kada je u pitanju gubitak i dobijanje kilograma postao je njegov zaštitni znak, a kako će se to odraziti na njegovo zdravlje, tek ostaje da se vidi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.