Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za 32. Beogradski džez festival: Povratak emocije u prvi plan

Sve je spremno za 32. Beogradski džez festival koji počinje 26. oktobra potvrdili su danas organizatori.

- Ono što je osnovna inovacija ove godine jeste povratak emocije u prvi plan. Virtuoznost se danas podrazumeva, danas je svako spozoban da nauči da izuzetno svira svoj instrument, ali morate dati ljudima neku emocuju da bi ta virtuoznost imala neki sadržaj. Linija koju smo mi izabrali da predstavimo ove godine dolazi iz latino zemalja i nije slučajno odabrana. Muzičari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Brazila, Kube, Španije, Portugala, Italije, Francuske i Izraela najbolje to objašnjavaju jer je svima njima u prvom planu emocija. Mislim da je to pravi put za povratak džeza u 21. veku - istakao je danas na konferenciji za novinare Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala.

On je istakao da je glavna vodilja ovog festivala da se napravi značajan umetnički događaj u Beogradu koji će imati evropski značaj.

- Mi svake godine pokušavamo da dovedemo ono što je najbolje i najznačajnije u prethodih godinu, dve dana, a činjenica da je odziv publike sve veći znači da smo na pravom putu. Naš uspeh je čini se očigledan jer smo prošle godine postali članica Evropske džez federacije, to je asocijacija najznačajnijih džez festivala. Džez zajednica danas diše istim dahom i mi smo deo toga - istakao je Ambrozić.

Natalia Susak iz Američke ambasade u Srbiji istakla je da su oni ponosni što će se ove godine publici četiri sastava iz Amerike, dok je Dženi Sedov, zamenica ambasadora Izraela pozdravila kontinuiranu saradnju Beogradskog džez festivala sa muzičarima iz Izraela te je izrazila zadovoljstvo što će publika moći da čuje Avišaj Koen trio.

Čast da otvori Beogradski džez festival imaće posebno naručen projekat našeg istaknutog džez pijaniste: kvartet Vlade Maričića, sa specijalnim gostom Brajanom Linčom iz SAD 26. oktobra u Domu omladine Beograda.

U Sava centru će publika 27. oktobra imaćati priliku da čuje dva nova velika imena čija komunikativna muzika uspešno dolazi na korak od popa: Avišaj Koen i njegov Trio iz Izraela, i zvezdu flamenko džeza, Antonia Serana iz Španije, virtuoza na usnoj harmonici. Sledećeg dana, 28. oktobra, premijerno će se predstaviti bubnjar Džek Didžonet, a potom i basista Dejv Holand.

U ponoćnom programu u Domu omladine fokus će biti na novoj skandinavskoj školi, publici će se predstaviti najbolji savremeni sastavi iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put sa Islanda.

Festival se završava predstavljanjem autora raznih generacija iz Srbije, od Silarda Mezeia, preko "Ščime Trija" do "Konzilijuma"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.