Sutra se obeležava evropski dan jezika i kulture

Izvor: B92, 25.Sep.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra se obeležava evropski dan jezika i kulture

Na inicijativu Saveta Evrope u Strazburu 26. septembar je 2001. godine proglašen Evropskim danom jezika.

Ovaj dan se obeležava radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura. Evropa je bogata jezicima – postoji ih preko 200 i još ih se više govori među građanima čije su porodice poreklom s drugih kontinenata. To je važan resurs >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji treba priznati, koristiti i negovati.

Da bi što više žitelja Srbije upoznalo različite jezike i zemlje u kojima se oni govore, tog dana u parku na Studentskom trgu u Beogradu Goethe Institut, zajedno sa svojim EU-partnerima (ambasadama i institucijama za kulturu), organizuje manifestaciju pod nazivom „Evropski dan jezika i kultura”.

Na velikoj bini, đaci će u okviru različitih programa pokazati koliko dobro poznaju druge jezike i kulture. Posebnu pažnju skrećemo vam na nastupe rumunskog benda „The Nightlosers“ i berlinskog benda „Stamping Feet”, u večernjim časovima, ali i na nastup čuvenog bubnjara sa ovih prostora Dragoljuba Đuričića.

U okviru priprema za Evropski dan jezika u saradnji sa avio kompanijom „Lufthansa“ organizovano je i fotografsko takmičenje, a najbolji radovi biće izloženi u biblioteci Goethe-Insituta u Beogradu od 23. 9. do 30. 9. 2016.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.