Sutra počinju 21. Sinđelićevi dani

Izvor: B92, 29.Maj.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinju 21. Sinđelićevi dani

Tradicionalna kulturna manifestacija, 21. "Sinđelićevi dani 2016", posvećena legendarnom resavskom vojvodi i jednom od najvećih junaka srpske istorije Stevanu Sinđeliću i resavaskim junacima izginulim u borbi protiv Turaka na Čegru kod Niša, počeće sutra u Svilajncu.

Tu manifestaciju će otvoriti predsednik opštine Predrag Milanović i direktor Centra za kulturu Ivana Nešić, kao i Vojni orkestar "Stanislav Binički".

Otvaranje je u 20 sati u rodnoj kući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stevana Sinđelića u selu Grabovcu oko četiri kilometra od Svilajnca, a solisti su Merima Njegomir, Vesna Dimić i Biljana Petković, izjavila je danas Tanjugu portparol Skupštine opštine Svilajnac Ivana Todorov.

Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine. Manifestacija završava 5.juna Kabareom Gorana Sultanovića "Ja pevam svoj bluz". Manifestacija obuhvata sve oblike kulturno umetničkog stvaralaštva i ove godine je pripremljen bogat program, napomenula je Todorov.

Drugog dana manifestacije, 31. maja, u selu Vojska, od 20 sati biće izvedena monodrama Milovana Vitezovića "Mudri i junačni vojvoda Janko Katić" u kojoj igra Aleksandar Dunić, a u Centru za kulturu u Sviljancu sat kasnije je koncert "Music Around the Worid", Miška Plavog.

Prvog juna na programu je Gala koncert Konstantin Kostjukov i solista Baleta Narodnog pozorišta, a 2. juna Boegradsko narodno pozorište izvešće predstavu "Berlinski zid" Željka Hubača, režija Milan Nešković.

U okviru manifestacije, 3. juna u Centru za kulturu biće upriličena izložba modernog dizajna i izvedena predstava "Voz" Kormak Makarti (režija Voja Brajović, glume Brajović i Sergej Trifunović). Na Trgu Mare Resavkinje, u 12 sati je koncert izneneđenja a na Trgu Stevana Sinđelića od 20 sati koncert folklora. Omladinsko amatersko pozorište, 5. juna izvešće predsavu "Povratak u OZ" u režiji Mladena Miljkovića.

Udruženje ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka i poštovalaca "Stevan Sinđelić", 31. maja organizuje odlazak u Niš, na obeležavanje "Boja na Čegru".

Knez, resavski vojvoda, junak Prvog srpskog ustanka i jedan od najveći junaka srpske istorije Stevan Sinđelić, poginuo je 1809. godine braneći šanac na Čegru kod Niša.

"Uvidevši da će izgubiti bitku od Turaka barutom je digao u vazduh utvrđenje", zapisali su hroničari tog vremena. "U eksploziji su izginuli njegovi vojnici, kao i veliki broj Turaka". Od lobanja srpskih ratnika Turci su posle toga sazidali Ćele kulu u Nišu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinju 21. Sinđelićevi dani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2016, 10:16

Tradicionalna kulturna manifestacija, 21. "Sinđelićevi dani 2016", posvećena legendarnom resavskom vojvodi i jednom od najvećih junaka srpske istorije Stevanu Sinđeliću i resavskim junacima izginulim u borbi protiv Turaka na Čegru kod Niša, počeće danas u Svilajncu...Tu manifestaciju će otvoriti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.