Šumadija u Andrićgradu: Izložba „Umjetnost i vino“ i „Srce u kamenu“

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadija u Andrićgradu: Izložba „Umjetnost i vino“ i „Srce u kamenu“

29.07.2015. -

U okviru manifestacije “ Šumadija u Andrićgradu”, 30. jula,  u galeriji Andrićevog instituta “Petar Lubarda” sa početkom u 19.00 časova, biće svečano otvorena izložba tematski podeljena u dva dela – „Umetnost i vino“ i „Srce u kamenu“.

 „Umjetnost i vino“ povezanost umetnosti i vina ogleda se i u opšte poznatim izrekama “živi i pij”, a to se zasigurno odnosilo na vino i verovanje da ono uzdiže dušu.

Vino jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << podstrek i tema slikarstva, slike koje prikazuju čokote , vino i darove prirode odišu tajanstvenom i mističnom atmosferom.

Probrani umetnici zajedničku ljubav su pronašli u vinu i kroz razne likovne izraze i znane tehnike podarili nam dela slaveći vino kao oličenje života i zanosa.

Učestvuju slikari i vajari: Vasa Dolovački, Velizar Krstić, Ljubomir Lacković, Aleksandar Lukić, Milan Miletić, Goran Mitrović, Zoran Rajković, Nebojša Savović Nes, Bisenija Tereščenko, Predrag Todorović i Milan Tucović.

„Srce u kamenu“ je fotografska priča o spomenicima krajputašima i usamljenim nadgrobnicima, nastalim u rudničko-takovskom kraju od 1885. do 1941. godine. Zatečeno je 326 spomenika, a oni su podeljeni po ratovima srpsko-turski, srpsko-bugarski, Prvi i Drugi balkanski rat Prvi svetski rat i usamljeni nadgrobnici.

Postavka prikazuje dio fotografija koje čine istoimenu knjigu nastalu 2009. godine, poslije četvorogodišnjeg skupljanja materijala u opštini Gornji Milanovac.

Saša Savović, autor izložbe se profesionalno bavi fotografijom više od četvrt veka. Autor je i monografije o spomeničkom nasleđu, krajputašima i usamljenim nadgrobnicima ovog područja zaključno sa 1941. godinom.

Sajam šumadijskih vina

Uz izložbu „Umjetnost i vino“ i „Srce u kamenu“, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, sa početkom u 20.00 časova biće održan sajam šumadijskih vina. Priliku da se uvere u čudesne arome vina iz Šumadijskog kraja i da ih degustiraju, imaće svi posetioci Andrićgrada.

Cilj sajma jeste da šumadijska vina sa tradicijom budu prepoznatljiva, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, a shodno tome, Andrićgrad njegovanjem srpske tradicije i nasleđa predstavlja savršeno mesto za to.

Učestvuju:

– Kraljevska vinarija, Oplenac, Topola

– Vinarija Aleksandrović, Vinča, Topola

– Vinarija Art Wine, Grošnica, Kragujevac

– Vinarija Despotika, Vlaški Do, Smederevska Palanka

– Vinarija Arsenijević, Vinča, Topola

– Vinarija Lipovac, Lipovac, Topola

– Podrum Radovanović, Krnjevo

– Vinarija Familije Rogan, Lipovac, Topola

– Vinarija Stevanović, Žirovnica, Kragujevac

– Vinarija Tarpoš, Vrbica, Aranđelovac

       – Nastup KUD-a Oplenac, Topola

Igre i pesme iz Šumadije

– Nastup Vinskog viteškog reda Šumadije

Gorica Ćećez,

Iskra

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.