Sto dana okupacije bioskopa Zvezda

Izvor: Beta, 02.Mar.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana okupacije bioskopa Zvezda

BEOGRAD, 1. marta 2015. (Beta) - Mladi aktivisti koji su pre sto dana okupirali bioskop Zvezda u Beogradu, pozvali su u nedelju Ministarstvo kulture da, prema svojim ovlašćenjima, oduzme to kulturno dobro njenom "nesavesnom vlasniku" i dodeli ga toj incijativi koja se bavi njegovim održavanjem i planira da ga transformiše u kulturni centar.

"Želimo da sprečimo da ovaj prostor nastavi da propada", naveli su aktivisti, precizirajući da je njihov, sada jasnije definisani cilj da Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Bioskop Zvezda bi bude objekat koji će zadržati svoju izvornu namenu, ali i vremenom prerasti u svojevrsni Kulturni Centar sačinjen od kino kluba, alternativne pozorišne scene, izložbenog prostora i koncertnog prostora.

Zvezda bi trebalo da postane "kreativni poligon koji će imati moć i delotvornost da vremenom revitalizuje i unapredi srpsku kinematografiju, ali i poimanje kulturnog delovanja u širem smislu", objasnili su prestavnici inicijative, na obeležavanju sto dana okupacije bioskopa.

"Jasno definisan cilj, vodi i do jasnog problema vezano za pitanje regulisanja vlasništva. Ovim putem, pred javnost, nakon 100 dana okupacije, izlazimo sa mogućim rešenjem", rekli su aktivisti, objašnjavajući da su Ministarstvu kulture poslali zvaničan dopis u ime onih koji trenutno održavaju Novi Bioskop Zvezda.

Oni su objasnili da je Članom 33. Zakona o kulturnim dobrima propisano da ukoliko vlasnik ne izvršava mere zaštte ili ih ne izvršava sa pažnjom dobrog domaćina, ili ga privremeno ili trajno napusti tako da postoji mogućnost da ono bude uništeno ili oštećeno, Ministarstvo nadležno za poslove kulture može odrediti da se kulturno dobro preda fizičkom ili pravnom licu kao staraocu za sprovodjenje mera zaštite tog dobra.

"Obaveštavamo Ministra kulture Ivana Tasovca da, ukoliko nije imao tu informaciju, on kao resorni ministar ima ovlašćenje da oduzme kulturno dobro njenom nesavesnom vlasniku i dodeli ga privremenom staratelju, tj incijativi gradjana koja je sposobna da se bavi održavanjem kulturnog dobra", dodali su aktivisti.

Oni su podsetili i da je rešavanje ovog pitanja i u interesu 300 oštećenih radnika nekadašenjeg preduzeća Beograd film.

"Tokom 60 dana koliki je rok za odgovor, aktuelni Ministar će dobiti priliku da pokaze stav aktuelne vlasti i time stavi do znanja da li je voljan da ispravi greške svojih nesavesnih prethodnika. Mi ne upiremo prstom na osobu, već pozivamo na odgovornost koju njegova funkcija nosi", rekli su predstavnici te grupe i ponovili da neće odustati.

U dopisu je navedeno i šta se sve dešavalo u periodu od tri meseca okupacije bioskopa Zvezda, od svakodnevnih projekcija, do popravki, i gostovanja "Alena Badjuia, Marka Brecelja, Jozefa Van Visema, čak Aleksisa Ciprasa, sada aktuelnog premijera Grčke.

"Danas, stotog dana okupacije, Zvezda i dalje opstaje. Manja ali jača, isključivija, ali mudrija, sa mesečnim računima za struju od 80.000 dinara koji se plaćaju isključivo zajedničkim donacijama gradjana i onih koji su u bioskopu", naveli su aktivisti.

Iako "nedeklarisana i bez ikakve lobističke ili političke zaledjine ova grupa je pretrpela dva ozbiljna napada od strane desničarskih organizacija i sama sanirala posledice", dodali su.

Ova grupa pozvala je one koji žele da pomognu nezavisnom funkcionisanju bioskopa Zvezda da se priključe akciji i doniraju sredstva putem internet platforme IndieGoGo na kojoj je kampanja za pomoć Zvezdi aktuelna još 30 dana.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.