Srpski dokumentarci na festivalu u Lajpcigu

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dokumentarci na festivalu u Lajpcigu

Na 57. Festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Lajpcigu, jednom od vodećih evropskih festivala za dokumentarnu formu, biće prikazano šest filmova iz Srbije, od kojih su dve manjinske koprodukcije, najavio je Filmski centar Srbije.

Festival se održava od 27. oktobra do 2. novembra.

U programu "Country Focus Ex-Yu" biće prikazani filmovi "1973" u režiji Stefana Ivančića, "Sizif nosi Sizifa" Mihajla Dragaša, "Jugoslavija, kako je ideologija pomerala naše kolektivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << telo" Marte Popivode, "Anplagd" Mladena Kovačevića i manjinska koprodukcija "1717 kilometara leta 2009" Jurija Medena.

Pored toga, u saradnji sa filmskim institucijama iz regiona prošle godine je pokrenuta inicijativa za prezentaciju novih dokumentarnih filmova na festivalu u Lajpcigu pod nazivom SEED (South East European Documentaries).

Osnovna ideja je da se kroz zajedničke promotivne aktivnosti i pojačanu prisutnost reditelja, producenata i festivalskih selektora iz zemalja jugoistočne Evrope, skrene pažnja na sveže dokumentarne naslove iz zemalja regiona pogotovo ako se radi o koprodukcijama medju zemljama iz regije, kao i na producente koji su u potrazi za koprodukcijskim partnerima ili drugim ulagačima u svoje projekte.

U sklopu te incijative biće predstavljeno 13 dokumentarnih filmova iz Srbije - pet najnovih filmova, pet filmova u postprodukciji i tri filma u pripremi.

Završeni filmovi su "Bicikli pričaju priče" Milana Lisice, "Bili smo prvaci sveta" Ivice Vidanovića, "Lav s onog sveta" Marka Cvejića, "Šuma" Siniše Dragina i  "Živan pravi pank festival" Ognjena Glavonića.

Filmovi u postprodukciji su "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića, "Hotel dvojka" Marka Mamuzića, "Podzemni kosmonaut" Sonje Blagojević, "U mraku" Gorana Stankovića i "Zaveštanje" Ivana Jovića.

Filmovi u pripremi su "Časovničar" Dragana Nikolića, "Gastarbajterske priče" Mladena Đorđevića i "Slatko od ništa" Borisa Mitića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.