Srpski „Nahod  Simon“  za nemačku publiku

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski „Nahod Simon“ za nemačku publiku

Prvi put opera naručena od jednog našeg umetnika. Radi se o kombinaciji naše junačke pesme i romana Tomasa Mana.

Jedina prava sloboda jeste da se i u nezamislivo teškim okolnostima odabere dobrota, kaže za „Blic“ Isidora Žebeljan, čuvena kompozitorka čija se najnovija opera „Nahod Simon“ premijerno izvodi večeras u Nemačkoj.

Operu „Nahod Simon“ naručila i producirala operska kuća „Muzikteatar im Revir“ iz Gelzenkirhena.

- Premijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čekam uzbuđenjem, radošću i velikom zahvalnošću. Na operi „Nahod Simon“ radim već dve godine, uz kraće prekide, kada sam pisala nove instrumentalne kompozicije. Neizmerno sam zahvalna nemačkom producentu što mi je ukazao čast, pruživši mi priliku, koja nije uobičajena ni kada su u pitanju priznati kompozitori iz zemalja Zapadne Evrope, da napravim ovako opsežno i neobično delo, dosad najobimnije koje sam komponovala - kaže Žebeljan.

- S jedne strane, to je opera putovanja (road opera) - glavni junak Simon sve vreme putuje kroz vreme, situacije, susrete, život. Ali, za mene je najsnažniji element ove priče to da Simon, bez obzira na ogromne nedaće i patnje, koje podnosi na svom životnom putu - uključujući i onu najveću, a to je kasna spoznaja o nehotičnom incestuoznom odnosu sa sopstvenom majkom - uspeva da do kraja ostane istinsko, neiskvareno ljudsko biće. On je junak, koji bez ostatka veruje, prašta i život prihvata sa bezuslovnom ljubavlju - ističe kompozitorka.

Činiti dobro

- Uvek su postojala ovakva vremena i ona sobom nose specijalna iskušenja, koja traže da izaberemo da li hoćemo da budemo uprljani stravičnom negativnom energijom ili ćemo da je odbacimo. Svet je toliko zastranio da je postalo besmisleno vajkati se nad zlom, sada je jedino avangardno - činiti dobro - kaže Žebeljan.

Ovo je prvi put u istoriji srpske umetnosti da je jedno ovako obimno teatarsko delo naručeno od nekog našeg umetnika. Isidora Žebeljan kaže da je u pitanju projekat u kojem učestvuju 20 vokalnih solista, dva hora i simfonijski orkestar, kao i petorica naših muzičara.

- Pošto je jedna od mojih ideja bila i da se u operi čuju i zvuci srpskih narodnih instrumenata, nemačkom producentu sam predložila da angažuje i petoro izvrsnih srpskih muzičara - kaže Žebeljan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.