Srpska slava na listi nematerijalnog kulturnog nasledja

Izvor: Beta, 27.Nov.2014, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska slava na listi nematerijalnog kulturnog nasledja

BEOGRAD, 27. novembra 2014. (Beta) - Srpska porodična slava uvrštena je u Registar nematerijalnog kulturnog nasledja Unesko i to je prvo kulturno dobro iz Srbije upisano na tu listu, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i informisanja.

Odluku o upisu srpskog običaja porodične slave na listu nematerijalne kulturne baštine Unesko doneo je u četvrtak Medjuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasledja, na redovnoj sednici održanoj u Parizu.

Pomoćnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ministra kulture i informisanja za medjunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean rekla je da je upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasledja Uneska od velikog značaja za srpsku kulturu.

"Ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasledja na svojoj teritoriji", rekla je Muntean.

Srbija je 2010. ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasledja. Iste godine počela je primena konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasledja na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja, a porodičnu slavu nominovao je za upis na Uneskovu listu Etnografski muzej u Beogradu.

Foto: Wikimedia.org (autor Goran Andjelic)

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Srpska slava na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Izvor: 24sata, 27.Nov.2014

Srpska porodična slava uvrštena je u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Unesko i to je prvo kulturno dobro iz Srbije upisano na tu listu, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja...Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.