Srbi i Rusi isto osećaju muziku

Izvor: Blic, 21.Okt.2014, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Rusi isto osećaju muziku

Srbi, kao i Rusi, doživljavaju muziku ne samo sluhom već i srcem, kaže dirigent Vladislav Černušenko. Slavni hor „Glinka“ kojim diriguje večeras nastupa u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Pod njegovim vođstvom Akademski državni hor „Glinka“ iz Sankt Peterburga predstavio se publici u Srbiji više puta, a sinoć je koncertom u Sava centru i otvorio 46. Bemus izvodeći mešoviti svetovno-duhovni program. Hor „Glinka“ se pokazao i kao dobar domaćin mnogim našim horovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su gostovali u Rusiji, a o tim gostovanjima i saradnji Černušenko kaže: „Ništa nije važnije od kreativnih odnosa u slučaju dva bratska naroda, a Srbija je za nas bratska zemlja.“

Izvodite i kompozicije srpskih autora?

- U godini jubileja Mokranjca izvodimo njegovu duhovnu muziku i rukoveti.

Poznato je da su mnoga dela ruske muzičke baštine pre izvođenja „Glinke“ bila ili zaboravljena ili većini potpuno nepoznata?

- Bilo je mnogo takvih dela, ali je najvažniji povratak ruske duhovne muzike na koncertne podijume. „Svenoćno bdenije“ Rahmanjinova izveli smo, na primer, posle 54 godine.

Narodni umetnik

Vladislav Černušenko, rođen 1936, nagrađen je zvanjem Narodnog umetnika Rusije. Početno muzičko obrazovanje dobio je u Školskom horu Kapele. Izuzetni dirigent Paladij Bogdanov bio je među njegovim učiteljima, a dirigenti kao što su Ilja Musin, Jevgenij Mravinski i Nikolaj Rabinovič bili su mu profesori na Lenjingradskom konzervatorijumu.

Da li ste neko delo otkrili u Srbiji, a kasnije izvodili u svetu?

- Prvenstveno dela Mokranjca, Hristića, ali i savremenih autora, kao što su dela Rajka Maksimovića i Svetislava Božića.

Da li imate podršku nadležnih institucija?

- U čitavom svetu za akademsku umetnost i kulturu su teška vremena. Imamo, kao veliki broj muzičkih institucija u Rusiji, jaku podršku vlade, ali i dosta problema. Zadatak našeg hora je oduvek bio: muzička edukacija naroda o klasičnoj i savremenoj muzici na najboljim primerima kako inostrane tako i domaće.

Savremena muzička scena?

- Očekujemo pojavu novih umetnika koji će tradicionalno obogatiti duhom vremena i čija će dela biti dostupna običnim ljudima, a ne uskom krugu slušalaca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.