Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje umetnosti i sporta

Beograd - Na Zlatiboru će se od 22. do 25. avgusta održati treći po redu Međunarodni festival sportskog filma u Kongresnom centru Srbija, a ulaz će kao i prethodnih godina biti besplatan.

Kako su najavili organizatori, program ove godine biće još raznovrsniji, a nagrade za životno delo iz oblasti sporta biće uručene bivšem gimnastičaru Miru Ceraru (Slovenija), penzionisanom košarkašu Ranku Žeravici, nekadašnjem selektoru fudbalske reprezentacije Srbije Radomiru >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Antiću i predsedniku Fudbalske federacije države Ilinois Branku Iliću iz Čikaga, dok će iz oblasti filma nagrađen biti reditelj Goran Marković.

- Kao što sam i ranijih godina govorio, ovaj festival spaja sport i umetnost na jedan lep način. I pored toga što su vremena teška, uspeli smo da i treći put organizujemo ovaj događaj, a moram se zahvaliti kako osnivačima tako i partnerima festivala - Olimpijskom komitetu Srbije i Sportskom savezu - rekao je na najavnoj konferenciji u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu direktor festivala Mihailo Todorović, dok je umetnički direktor Jovan Marković dodao da su ove godine prvi put uspeli da izjednače broj filmova iz svih delova sveta.

Priznanja će ove godine dobiti i sledeće institucije: Filmske novosti, koje će nastupati filmskim programom sa temom sporta od 1946. do 1989. godine i sa izložbom i promocijom Monografije „70 godina Filmskih novosti“, Sportski savez Srbije i Jugoslovenska kinoteka. Žiri će ove godine biti u sastavu: reditelj Puriša Đorđević (Srbija), glumica Elena Nikolajeva Barzova (Rusija) i Vanja Dermentijeva, urednica sportske redakcije RTV Sofija (Bugarska).

Festival će biti otvoren 22. avgusta, u petak, kada je na programu uz prisustvo autora Dragana Bjelogrlića i glumaca popularan film „Montevideo, vidimo se“, a zatvoren 25.08. od 20 sati delom Puriše Đorđevića „Trener“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.