Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Seoba Srba“ uz policijsku pratnju stiže u Novi Sad

Povodom Dana Muzeja Vojvodine i 169 godina od osnivanja čuvenog Muzeuma u okviru Matice srpske, od srede će pred Novosađanima biti izložena slika „Seoba Srba“, Paje Jovanovića.

- Slika, deo stalne postavke Narodnog muzeja u Pančevu gostuje u Muzeju Vojvodine do 13. novembra i pruža jedinstvenu priliku našim sugrađanima da i uživo pogledaju ovu nacionalnu ikonu. Slika će iz pančevačkog Muzeja biti preneta u Novi Sad uz posebnu policijsku pratnju. Još uvek nije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Novom Sadu, ali će sve biti spremno u sredu - rekla je Agneš Ozer direktorka Muzeja Vojvodine.

Od 26. aprila nizom akivnosti Muzej Vojvodine će početi i sa aktivnostima obeležavanja 170 godina od osnivanja Muzeja.

Program obeležavanja će početi u 12 sati uvodnom besedom direktorke Muzeja Vojvodine Agneš Ozer, a potom će biti predstavljena najčuvenije slika nacionalne istorije umetnosti „Seoba Srba“, Paje Jovanovića.

U sredu u 13 sati, u Dunavskoj 35, biće otvorena centralna izložba ovogodišnje svečanosti „Iza gora i dolina - tri veka Slovaka u Vojvodini“. Navršava se već treće stoleće od kako na prostoru današnje Vojvodine žive pripadnici slovačke nacionalne zajednice. Od vremena naseljavanja u 18. veku, do danas, Slovaci su ostavili dubok trag u istoriji i kulturi Vojvodine.

- Glavni cilj višegodišnjeg projekta Muzeja Vojvodine je bilo prezentovanje identitetskih karakteristika Slovaka u Vojvodini putem multidisciplinarne izložbe. Zajedničkim radom tima kustosa etnologa, istoričara i istoričara umetnosti na izložbi je predstavljena slovačka materijalna, duhovna i kulturna baština – rekla je Ozer.

Izlaganjem muzejskih predmeta, arhivske građe i likovnih dela u širem kulturno-istorijskom kontekstu, prikazan je život slovačke etničke grupe u Vojvodini u vremenskom periodu od doseljavanja do danas.

Nakon izložbe u 20 sati biće promovisan album „Dates“ beogradskog instrumentalnog sastava Milan Petrović Kvartet.

Muzej Vojvodine predstavlja jednu od najstarijih institucija kulture u Srbiji, koja je utemeljena 1847. godine.

U svojim zbirkama Muzej čuva veliki broj predmeta koji su grupisani u zbirke arheološkog istorijskog etnološkog i Odeljenja novije istorije.

Svih 8.000 eksponata na stalnoj postavci su otkriveni na teritoriji Vojvodine. Osim stalne postavke u Muzeju se organizuju i brojne tematske izložbe, promocije, predvanja, koncerti, stručna vođenja, muzejske igraonice i radionice za sve strukture posetilaca. Ove godine Muzej je do sada posetilo 40.000 ljudi.

Muzej u muzeju

Prva muzejska zbirka nastala je iz bogate zaostavštine Save Tekelije, a zbirka je prerasla u Muzej Matice srpske, odakle je kasnije izdvojen deo materijala i osnovan Vojvođanski muzej. Tim povodom do kraja godine biće priređena izložba „Muzej u muzeju“ u okviru koje će posetioci moći podrobnije da se upoznaju sa pra-zbirkom Muzeja. Izložbom Muzej Vojvodine ulazi u 2017. godinu jubileja, odnosno 170 godina od njegovog osnivanja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.