Sedam veličanstvenih: Dokumentarci koji se bore za dostojanstvo

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam veličanstvenih: Dokumentarci koji se bore za dostojanstvo

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" sinoć je 11. put otvoren, a večeras (20) je u Sava centru na programu britanski film “Virunga” reditelja Orlanda fon Ajnzidla.

- Reditelj Orlando fon Ajnzidl otišao je u Kongo sa idejom da napravi film o lepotama Virunge, najstarijeg nacionalnog parka u Africi, poslednjem prirodnom staništu planinskih gorila. Ali i ova priča dobija hičkokovski tok i obrt kada se pojavljuje britanska multinacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompanija SOCO koja dobija dozvole za iskopavanje usred nacionalnog parka. Sva crvena svetla su se upalila i glavna tačka odbrane prirode u Africi, a možda i u svetu u tom trenutku postaje Virunga. Oko parka je počeo da se vodi pravi rat i ovo je jedan od najhrabrijih filmova koji smo imali priliku da vidimo u poslednjih desetak godina. Na trenutke vam se ledi krv u žilama od neočekivanih ratnih prizora, dok postaje sve izraženije da je bitka za prirodu ustvari bitka za planetu i naše živote. Film je koktel koji sasvim pripada modernim vremenima – kobinacija filmova „Nacionalne geografije“, špijunsko novinarstvo i kao, glavni sastojak, ratna reporterska kamera i snimci – naveo je Zoran Popović, direktor festivala i jedan od njegovih osnivača.

“Virunga” snažnim izrazom i hrabrim ljudima na ekranu poziva na zaštitu nacionalnog parka Virunga u Kongu, koji je dom mnogim od poslednjih planinskih gorila na svetu, ali i najveća nada za ekonomsku stabilnost u regionu.

"7 veličanstveni“ sinoć je otvoren projekcijom dokumentarca o mukotrpnoj rekonstrukciji Rejks muzeja u Amsterdamu, podsećajući na slične probleme srpskih muzeja.

Festival su otvorili direktor Zoran Popović, selektor Tue Stin Miler iz Danske i rediteljka filma “Novi Rejks muzej” Uke Hogendejk koja je izjavila da ni premijera nije protekla pred tako mnogobrojnom publikom.

Zoran Popović je ovogodišnju selekciju Stina Milera opisao kao izbor dokumentaraca koji se bore za dostojanstvo, kao jednu od zaboravljenih vrednosti u današnjem svetu.

- To je i borba za dostojanstvo kulture i umetnosti, i onih koji su mali i ponekad zaboravljeni, potisnuti na margine dešavanja svega u velikom umreženom svetu. Filmove na festivalu “7 veličanstvenih” povezuje i borba za dostojanstvo prirode i života na planeti, za slobode, mišljenja i dijaloga, dostojanstvo ljubavi i borbe da se ta ljubav održi... Filmovi se bore i za i dostojanstvo svih nas koji, suočeni sa savremenim svetom, osećamo da smo gurnuti u pravila koja sve više pokušavaju da nas pretvore u ono što nismo i od nas zahtevaju da glumimo na svetskoj pozornici ono za šta naše unutrašnje biće nije spremno – naveo je Popović.

Festival traje do 5. februara. Sve projekcije održavaju se u velikoj dvorani Sava centra, cena ulaznica je 400 dinara, a više o programu možete pronaći OVDE.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dokumentarac o Mesiju na festivalu "7 veličanstvenih"

Izvor: Studio B, 01.Feb.2015, 09:47

Na 11. Festivalu evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih", koji je u toku u Sava centru, večeras je na programu španska produkcija "Mesi" u režiji Aleksa de la Iglesie...Film o jednom od najboljih fudbalera današnjice, Argentincu Lionelu Mesiju, biće posle festivala u bioskopima...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.