Savet: Nezadovoljavajuće stanje u muzičkoj delatnosti

Izvor: RTS, 05.Mar.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Nezadovoljavajuće stanje u muzičkoj delatnosti

Stanje u muzičkoj umetnosti u pogledu koncertnog života, uslova stvaralaštva i obrazovanja nije na zadovoljavajućem nivou, jedan je od zaključaka donetih na sednici Nacionalnog saveta za kulturu.
Na 37. redovnoj sednici u Skupštini Srbije, održanoj 4. marta, Nacionalni savet za kulturu je razmatrao temu muzička delatnost u Srbiji na osnovu analize koju je sačinila članica Saveta Ivana Stefanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javlja Tanjug.
Kako se navodi u danas objavljenim zaključcima, iz primera navedenih u analizi proizilazi neprijatan zaključak da muzika neprekidno ostaje u "svom dvorištu" i da joj nedostaje društveni ambijent, promocija i afirmacija.
Prostor za promociju i afirmaciju umetničke muzike u medijima, kako elektronskim tako i pisanim, nedovoljan je i restriktivan, ocena je Nacionalnog saveta za kulturu.
Činjenica da se u polju muzike pojavljuju nova imena, osnivaju novi ansambli i stvaraju nova dela, govori o entuzijazmu grupa i pojedinaca više nego o sistematskoj podršci društva, navodi se u zaključcima.
Kako se dodaje, domaći autori iz prošlosti, kao i savremeni kompozitori nisu prioritet kulturne politike u Republici Srbiji, a marketing umetničkih tela i dela zamenio je ozbiljan, dugotrajan rad na kvalitetu.
Muzika se sve više banalizuje i estradizuje i sve je više je "lakih nota", a muzika se sve više predstavlja kao "zabavna" i onda kada to nije, ocenjeno je u zaključcima Saveta.
Prema oceni Saveta, muzička umetnost je širokom delu publike finansijski nedovoljno dostupna, a čak ni u glavnom gradu muzika nema namenski građenu koncertnu salu, dok u manjim mestima, često nema ni klavir.
U krugovima struke vlada osećaj da je muzika potcenjena, nedovoljno valorizovana i zapuštena, a oblasti posebnog zanemarivanja su baština i domaća savremena muzika - upravo ono što je strateški potencijal jedne kulture i jedne zemlje, ističe se u zaključcima Saveta.
Kako je navedeno, muzika govori univerzalnim jezikom i nije lokalna i ta ogromna komunikacijska prednost muzike nije iskorišćena, jer je mobilnost umetnika i dela veoma niska.
Analiza Saveta upućuje se Ministarstvu kulture i biće objavljena na sajtu NSK.
Savet je pozvao Ministarstvo da se aktivno uključi u rešavanje iznetih problema i ponudio je pomoć u cilju iznalaženja najboljih rešenja.
Nacionalni savet za kulturu, još jednom je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što, i pored toga što je to zakonska obaveza, Ministarstvo kulture i informisanja još nije izradilo tekst Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji.
Savet je izrazio spremnost da učestvuje i da doprinos pri izradi tog dokumenta.
Aprilska sednica Nacionalnog saveta za kulturu biće posvećena arhivskoj delatnosti u Srbiji, u svetlu donošenja zakona iz ove oblasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.