Sasvim novo Sumnjivo lice!

Izvor: Mondo, 24.Jun.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sasvim novo "Sumnjivo lice"!

Premijera nove verzije Nušićevog klasika u Mikser hausu.

Foto: Centar E8

U Mikser House 27, 28. i 29. juna u 21h biće održana premijera predstave "Sumnjivo lice” u režiji Vojislava Arsića, reditelja predstava "Muškarčine" i "Crvena:Samoubistvo nacije".

MONDO intervju sa režiserom predstave

Koncept i režiju potpisuje Vojislav Arsić, dramaturgiju Milena Bogavac, a igraju Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Vasić, Marko Panajotović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović i Aleksandar Vučković . Producenti su Centar E8, Mikser House, Nušićijada Ivanjica.

"Sumnjivo lice" u režiji Vojslava Arsića je predstava po, ali i o komadu "Sumnjivo lice". Klasik srpske dramaturgije, ovde je polazna tačka za pričanje priče o promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju… ali i predstava o genijalnosti i talentu pisca, koji je sve bolesti našeg, savremenog društva umeo da dijagnostifikuje još 1887. kada je ovaj (i za tadašnje pojmove: kontroverzni) komad napisao.

Komad "Sumnjivo lice" Branislava Nušića jedno je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih dela u opusu ovog komediografa, ali i u istoriji srpske dramaturgije. Na brojnim pozorišnim scenama, u različitim rediteljskim postavkama, ovaj komad je igran više od hiljadu puta, a teoretičari i kritičari koji su o njemu pisali, slažu se u jednoj oceni: iako napisan u 19. veku, ovaj komad nikada nije prestao da bude aktuelan. Bez obzira na sve promene kroz koje je naše društvo prolazilo, neke stvari su ostajale iste. Državni aparat, troma i bespotrebna birokratija, kao i palanački mentalitet kome se Nušić u ovom delu ismeva – i dalje su neizlečive bolesti našeg društva.

"Sumnjivo lice" je ovde predstava po komadu "Sumnjivo lice", ali i o njemu. Ovom predstavom preispitujem zašto se mi večno smejemo Nušiću, a ne promišljamo ozbiljno o tome šta je nama taj pisac i genije hteo da kaže. Zašto mi 130 godina nakon pisanja "Sumnjivog lica" izlazimo iz pozorišta nasmejani, govoreći da je Nušić naš najveći savremenik i da je sve kao nekada, a ne pitamo se u čemu je problem ako je i dalje sve isto, te kako se to kao društvo nismo promenili. Cilj ove predstave nije samo da konstatuje stanje stvari već i da postavi pitanje zbog čega su stvari nepromenjive. Ima li ovo društvo želju da se menja? I šta je to što nas navodi da beskonačno mnogo puta ponavljamo iste greške?"rekao je Vojislav Arsić, reditelj predstave.

"Branislav Nušić je pisao "Sumnjivo lice" pre 128 godina i ta drama, kao i mnoge druge su idalje aktuelne, prepoznatljive i primenjive u našem društvu. Drame Branislava Nušića se izvode širom Srbije i regiona. Opšte mesto je da se ovaj fenomen kometariše sa osmehom i setom "Eh, eto, kako je Nušić bio pametan, pa sve je isto i sada". A mi? Da li smo mi pametni? Da li smo od Nušića uspeli da naučimo bilo šta? Zašto se ponosimo time što i nakon 128 godina imamo Sumnjiva lica, Gospođe Ministrake, Živote i druge opomene koje ne vidimo.

Mi smo naučili da svoje poraze slavimo, da se njih sećamo, a da sve što je dobro prvo uništimo a onda ga proglasimo dobrim. Umesto toga, trebalo bi da nas bude stid što je Nušić idalje aktuelan i što ga ne igramo kao epohu koje se sećamo, nego kao dnevno-političko-društvenu realnost. Izvini Nušiću", navodi se u najavi predstave.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.