Saradnja bez političkih neslaganja

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2014, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja bez političkih neslaganja

20.04.2014. -

Vlada SSSR je odlučila da prihvati Statut Organizacije UN po pitanjima prosvete, nauke i kulture – stajalo je u zvaničnoj izjavi ministra inostranih poslova Vjačeslava Molotova Luteru Evansu,  koji je u to vreme bio generalni direktor UNESKA..

Pre 60 godina Rusija se pridružila organizaciji. Za to vreme proradilo je mnoštvo zajedničkih projekata u oblasti nauke i obrazovanja, 25 ruskih prirodnih i kulturnih objekata dospelo je na spisak svetskog nasleđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << UNESKA. Na praznik u Pariski biro organizacije uputila se ruska delegacija.

Moskovski Kremlj, Kolomensko i Novodevičji manastir, Trojice-Sergijeva lavra u Sergijevom Posadu su poznati čak onima koji nikada nisu putovali po Rusiji. Oni koji su malo putovali, verovatno su stigli do Baltičkog mora, gde su zlatne dine Kaljiningradske Kuršske kose, ili u Sankt-Peterburg, od kojeg, ako se krene na sever, nije daleko Kiži, a dalje su Solovjecka ostrva. Sva ova mesta su samo mali deo kulturnog nasleđa Rusije koje čuva UNESKO.

Strani turisti osim Crvenog trga po pravilu još znaju za Zlatni prsten Rusije. Belokameni spomenici Vladimira i Suzdalja, Jaroslavlj – svi ovi gradovi se nalaze na putu od Moskve u stranu najveće evropske reke Volge. Ova mesta u centralnom delu Rusije poznatija su svim stanovicima Rusije i turistima koji dolaze da pogledaju njene lepote. A stići do planina Altaja, prozračnog plavog Bajkala, Sihotte-Alinja ili vulkana Kamčatke, zadatak je za prave entuzijaste.

Takođe je teško osigurati potrebnu brigu o najlepšim mestima planete i njihovu očuvanost. Saradnja u sferi očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa – jedan je od glavnih pravaca rada UNESKA. Svake godine zemlja može da preda prijavu za unošenje jednog prirodnog i jednog kulturnog objekta nasleđa u takozvani list kandidata za upis u spisak UNESKA.

Rusija odavno i plodotvorno sarađuje sa UNESKOM, dajući veliki finansijski doprinos budžetu organizacije. Glavno je ne politizovati ovaj rad. Komentariše odgovorni sekretar Komisije RF za poslove UNESKA Grigorij Ordžonikidze:

- Naša saradnja sa UNESKOM poslednjih godina još više se proširuje. Sve projekte podržavamo – i u oblasti nauke, i u oblasti kulture i obrazovanja. Što se tiče kulture, vodeći je projekat očuvanja kulturnog nasleđa. Rusija aktivno tamo učestvuje. Takođe u sferi fundamentalnih nauka. Svi projekti, svi programi su za nas zanimljivi. Ovu saradnju svestrano pozdravlja i rukovodstvo naše zemlje. Pokušavamo da sva pitanja vezana za poslednje događaje (na Krimu) ne donosimo u UNESKO i da depolitizujemo ovu organizaciju. Ona treba da se bavi strogo svojim mandatom u okviru svog statuta i da ne iznosi politička pitanja na razmatranje, pošto je humanitarna tema ona kojom ona treba da se bavi.

Rusija učestvuje u jednom od glavnih obrazovnih programa UNESKA – Obrazovanje za sve. On podrazumeva popularizaciju predškolske nastave, program srednjeg stručnog obrazovanja, što, kako ističe Ordžonikidze, sada je posebno važno za Rusiju. U vodećim ruskim visokoškolskim ustanovama deluje 58 katedara UNESKA. Važni su zajednički programi u oblasti fundamentalnih nauka, formiranje Okeanografske komisije, koja će se baviti istrživanjem svetskog mora i pitanjima ekologije.

Ali pored razvoja nauke i obrazovanja, očuvanja kulturnog, između ostalog nematerijalnog nasleđa, jedna od glavnih vrednosti UNESKA je očuvanje sećanja na istorijske događaje koji su promenili svet. U godini proslave 60-godišnjice stupanja Rusije u UNESKO obeležava se takođe stogodišnjica početka Prvog svetskog rata. U vreme složenih međunarodnih odnosa ne sme se zaboraviti na zajedničku prošlost, na lekcije istorije, koje su pokazale da je razmeđivanje uvek slabilo zemlje, a udruživanje, naprotiv – doprinosilo njihovom razvoju. Rusko istorijsko društvo predalo je muzeju francuskog grada Remsa dva važna dokumenta o istoriji Prvog svetskog rata, koji svedoče o rusko-francuskoj saradnji 1914. godine. Ruska delegacija je posetila takođe muzej Prvog svetskog rata u gradu Mo. Upravo u njegovoj okolini u avgustu-septembru 1914. godine odigrala se bitka na Marni – velika bitka u kojoj je bila zaustavljena nemačka ofanziva na Pariz. Veliku ulogu u tome su odigrale ruske trupe u Istočnoj Pruskoj koje su odvukle značajne nemačke snage.

Danas UNESKO čini 195 država i devet pridruženih zemalja. Glavni zadatak organizacije je da doprinosi jačanju mira i bezbednosti putem širenja saradnje naroda u humanitarnoj sferi bez bilo kakvih rasnih, jezičkih ili religioznih razlika. Ruski je jedan od šest zvaničnih jezika organizacije.

Jekaterina Ivanova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.