San letnje noći

Izvor: SEEcult.org, 19.Sep.2014, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

San letnje noći

Multimedijalna izložba Dejana Markovića “San letnje noći”, zasnovana na trogodišnjem istraživanju i sakupljenom materijalu o legendarnom radniku i velikom nomadu Stanoju Ćebiću (1931-2011), biće otvorena 23. septembra u Galeriji Remont u Beogradu.

Izložba rekonstruiše istorijsku ličnost Stanoja Ćebića, metalostrugara iz okoline Valjeva, koji je 70-ih i 80-ih godina 20. veka animirao i inspirisao kako umetničku – filmsku i književnu scenu Jugoslavije, tako i >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << fabričke radnike u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

Izložba daje glas delovanju čoveka sa margine društva, koji je posvetio život traganju za ličnom utopijom.

Kako bi ostvario ciljeve, Ćebić je odabrao nomadski život, bez ustaljenih društvenih udobnosti i materijalne podrške.

Velikim uspehom autobigrafske knjige “Zašto sam postao vo” i glavnom ulogom u filmu “KOLT 15 GAP” (1971) Jovana Jovanovića, uspeo je da skrene pažnju na sebe i izgradi mit o radniku, aktivisti i umetniku koji je radio u više od 150 fabrika na području bivše Jugoslavije, SR Nemačke, Švajcarske i Belgije.

Konstantna putovanja i saradnja sa ljudima nedostupnim metalostrugaru iz malog mesta uspela su da učine marginalnog pojedinca vidljivim. Istrajnost u borbi za ličnu utopiju inspirisala je veliki broj različitih društvenih grupa koje se oslanjaju na raznovrsne aspekte njegove ličnosti.

Ćebićevo shvatanje života kao koncepta ostavlja za sobom samo jedan kožni kofer, pripremljen za imaginarni Muzej o radničkoj klasi.

Naziv izložbe “San letnje noći” referiše se na priču Ćebića i daje celokupan ram izloženom arhivskom materijalu: plaketi, crtežima, pisanim dokumentima, fotografijama, pismima, novinskim člancima i video dokumentaciji. Video instalacija, kao i intervencija u javnom prostoru grada, otvaraju novi meta-narativ i kritičko posmatranje savremenog društvenog konteksta.

Autor izložbe Dejan Marković, rođen 1983. u Beogradu, trenutno živi i radi u Berlinu. Diplomirao je 2007. na Fakultetu promenjenih umetnosti u Beogradu, a zatim završio master studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu, gde je započeo i doktorske studije.

Kroz umetnička istraživanja i site specific intervencije u javnom prostoru obrađuje socijalno-političke promene društva. Koristeći se kombinovanim medijima i instalacijama, istovremeno traga za mogućnostima afirmacije složenog čulnog iskustva.

Marković izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada i radnih stipendija.

Koautor je internacionalnog umetničkog projekta “Art in the Underground” 2014/2015. godine u Berlinu i internacionalne izložbe “Spaceship Yugoslavia. The Suspension of Time”, realizovane 2011. godine u Berlinu.

Autor je velikog broja interdisziplinarnih umetničkih projekata kao što su “Ideological Void” i “Relax studio”, kao i radionica u Berlinu, Kaselu, Veneciji, Sarajevu i Beogradu.

Izložba “San letnje noći” u Remontu biće otvorena do 10. oktobra.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.