Roman Kad su cvetale tikve u izdanju Lagune od petka u prodaji

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman "Kad su cvetale tikve" u izdanju "Lagune" od petka u prodaji

Kultni roman jugoslovenske književnosti "Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića od petka će se ponovo naći u domaćim knjižarama u izdanju "Lagune".

Ovaj roman prvi put je objavljen 1968. godine i zauzima značajno mesto u srpskoj književnosti i kulturi 20. veka. Izdavačka kuća "Laguna" najavila je da će u narednom periodu objaviti sabrana književna dela Dragoslava Mihailovića.

"Kad su cvetale tikve“ ima oblik monološke ispovesti: nekadašnja bokserska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nada sa Dušanovca Ljuba Sretenović seća se događaja s kraja četrdesetih i početka pedesetih godina koji su ga oterali u emigrantsku čamu Švedske.

Osnovna linija zapleta tiče se zbivanja u Ljubinoj porodici i njegovoj sportsko-ljubavničkoj karijeri, ali sve je to određeno i oplemenjeno pozadinom širih društvenih zbivanja.

Mihailovićev roman je tako postao jedno od prvih umetničkih dela koja su dodirnula temu Informbiroa.

Dragoslav Mihailović (1930) srpski je književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, čija su dela prevođena na više evropskih jezika.

Rođen u Ćupriji, studirao jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sa dvadeset godina je bio uhapšen i poslat na Goli otok.

Izabrana dela su mu štampana dva puta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.