Rodenova skulptura ponovo u javnosti posle 130 godina

Izvor: Blic, 23.Mar.2017, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodenova skulptura ponovo u javnosti posle 130 godina

Aukcijska kuća "Arkurijal" (Artcurial) ponudiće 30. maja na prodaju "Andromedu", dragocenu mermernu skulpturu Ogista Rodena sa zanimljivom istorijom.

Davno izgubljeno remek-delo, koje je bilo u istoj porodici 130 godina, procenjeno je na 800.000-1.200.000 evra.

Čileanski diplomata sa službom u Pairzu, Karlos Morla Vikunja, naručio je od Rodena 1888. mermernu bistu svoje mlade supruge Luise. Iste godine bista je bila izožena na godišnjem Nacionalnom salonu lepih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umetnosti u Parizu i izazvala toliko divljenje da je francuska država izdala zahtev da je otkupi. Vikunja je pristao da preda bistu, kao gest prijateljstva sa Francuskom. Danas joj se možete diviti u Muzeju Orsej.

U znak zahvalnosti Roden je poklonio čileanskom paru svoju drugu skulpturu, "Andromedu" (1887), figuru od belog mermera koja predstavlja nagu devojku nagnutu nad stenom, jedan od najlepših primera moderne verzije antičkog mita.

Tridesetih godina prošlog veka Žorž Grap, prvi kustos Rodenovog muzeja, pretpstavlja da je ta skulptura i dalje u posedu porodice Morla. Posle toga, o njoj više nema i reči...

Prenošeno sa generacije na generaciju ovo delo je ostalo u istoj porodici sve dok ga 2017. nisu otkrili zaposleni u "Arkurijalu". Tri ostale verzije ove statue izložene su u Rodenovom muezju u Filadefliji, Rodenovom muzeju u Parizu i Nacionalnom muzeju lepih umetnosti u Buenos Ajresu, ali je primerak porodice Morla najfinije izrade.

- Otkriće "Andromede" posle svih ovih godina je događaj svoje vrste! Kao da nas je čekala. Bili smo dirnuti kada smo je ponovo ugledali - rekao je Stefan Ober, pomoćnik direktora u "Arkurijalu".

Statua je izložena u prostorijama aukcijske kuće u Parizu do 28. marta. Ove godine navršava se vek od Rodenove smrti.

Andromeda je u grčkoj mitologiji bila kćer etiopskog kralja Kefeja i kraljice Kasiopeje. Njena majka se hvalila da je Andromeda lepša od morskih božanstava nereida što je njih uvredilo, pa su tražile od Posejdona, boga mora, da kazni Kasiopeju. Bog je poslao morsko čudovište koje je počelo da pustoši zemlju kojom je vladao Kefej. U želji da spase svoj narod, kralj je upitao Amonovo proročište za savet i dobio je odgovor da će pustošenje prestati kada čudovištu žrtvuje svoju kćerku Andromedu.

Narod je prisilio svog kralja da to i učini i Andromeda je vezana za stenu na morskoj obali. Međutim, spasao ju je Persej, koji je od Kefeja kasnije zatražio i njenu ruku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.