Riječki veterani traže ukidanje predstave o stradanju Srba

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2014, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riječki veterani traže ukidanje predstave o stradanju Srba

ZAGREBOD STALNOG DOPISNIKA Na dan kada riječki HKD izvodi premijeru predstave "Aleksandra Zec" reditelja Olivera Frljića, predsednik Udruženja veterana Rijeke Mile Biondić traži da se ona skine sa repertoara, jer je - istorijski falsifikat. "Treba zabraniti da se predstava prikazuje u Rijeci, jer joj je cilj kriminalizacija Domovinskog rata. Motiv za ubistvo porodice Zec nije bila njihova srpska nacionalnost, već neraščišćeni odnosi Mihajla Zeca i Muniba Suljića, osumnjičenog za taj zločin", >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tvrdi Biondić. Ova neverovatna i opskurna tvrdnja prvog čoveka riječkih veterana dolazi u trenutku kada Frljićeva predstava treba pre svega da upozori da "slučaj Zec" još nije dobio sudski epilog, iako su ubice poznate, a verovatno nikada neće dospeti u zatvor zbog zastarevanja. Biondić u postavljanju predstave vidi nameru da se ubistvo tročlane porodice Zec pretvori u "kolektivnu krivnju hrvatskog naroda". "To je jeftina propaganda da se taj događaj nametne kao ružna slika celog rata", tvrdi Biondić, što je izazvalo ogorčenje reditelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića: "Predstavu 'Aleksandra Zec', kao što stoji u svim najavama i programskoj knjižici, radimo u spomen na upravo tu dvanaestogodišnju devojčicu, a posvećujemo je svakom detetu, žrtvi rata".ISKUSTVO "JAME" "PREDSTAVA 'Aleksandra Zec' pozorišnim jezikom pokušava da pobudi iskustvo čitanja poeme Ivana Gorana Kovačića, a svako dete u Hrvatskoj zna, ili bi moralo da zna, o čemu se radi u 'Jami' i kako je stradao Goran", smatraju reditelj Frljić i dramaturg Blažević. Istovremeno, Frljić i Blažević navode reči iz poeme "Jama" Ivana Gorana Kovačića i podržavaju svaku inicijativu da se u Hrvatskoj podigne spomenik deci žrtvama rata, bez obzira na nacionalnost. Riječki veterani tvrde da je Frljićev glavni motiv da prikaže prošli rat kao zločinački, kao i da reditelj manipuliše smrću Aleksandre Zec: "I to na najprimitivniji način, iskorištavajući Aleksandru Zec u simbol genocidnosti. Pitamo se po ko zna koji put zašto se riječki gradonačelnik nije setio i tražio od tog Frljića da napravi predstavu o pogibiji riječkog dečaka Kristinka Mrlea u krugu bivše kasarne JNA na Katarini", poručuju veterani. Monstruozno minoriziranje strašnog zločina, ubistva porodice Zec i devojčice koja je sa majkom ubijena na zagrebačkom Sljemenu, pokazuje da još nije došlo vreme da se u Hrvatskoj objektivno progovori o zločinima koji su počinjeni na ovim prostorima, bez obzira na to ko ih je i kada počinio.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Premijera predstave “Aleksandra Zec”: U sali ostao samo muk!

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2014, 21:32

UZ POTPUNI muk, bez aplauza svojstvenog pozorišnim premijerama, potresena publika u utorak kasno uveče ispratila je predstavu "Aleksandra Zec", reditelja Olivera Frljića, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci. Premijeri je prethodio neobični protest uniformisanih riječkih veterana, koji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.