Rex slavi 20 godina

Izvor: SEEcult.org, 18.Sep.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rex slavi 20 godina

Kulturni centar Rex, jedan od retkih prostora nezavisne scene u Beogradu, proslavlja 20 godina turbulentne istorije, tokom koje je realizovao više od 4.000 programa i privukao više od 400.000 posetilaca programima kojima je promovisao savremenu umetnost i angažovanu kulturnu praksu, otvoren i za diskusiju i za različite akcije.

Povodom jubileja, Rex organizuje 21. septembra od 15 sati “Rođendanski piknik”, kao mesto susreta i razmene: hrane i raznih đakonija, uspomena >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i novih priča, programa svojih saradnika i saradnica, te razgovora sa prijateljskim licima.

Proslava rođendana Rexa je i prilika da okupi publiku, saradnike i prijatelje, a na burnu istoriju podsetiće i izložbom “Pogled unazad” koja će biti otvorena 23. septembra. Oba događaja su ujedno podsetnik na dve najvažnije funkcije Rexa na nezavisnoj sceni - institucije koja ugošćava ili koprodukuje programe i inicijatora i producenta projekata i programa.

Rođendanski piknik biće održan 21. septembra ispred Rexa, duž Jevrejske ulice, a nudi program za publiku svih uzrasta – decu očekuju vršnjaci iz Doma "Vera Blagojević" iz Bele Crkve i školarci iz Svratišta za decu koji su pripremili radionice crtanja i ilustrovanja slova i pisanja stihova, a horić April Zmaj Jun, koji vodi tim Fondacije Jelena Šantić, uvežbavaće nove pesme i održati javnu probu u koju se mogu uključiti svi zainteresovani. U blizini će biti i mladi plesači koji će održati malu školu brejk densa.

Istovremeno, na drugom delu ulice, članovi kolektiva Novo doba i udruženje Naša kuća štampaće crtež Radovana Popovića na licu mesta na majicama, kolektiv Karkatag odmeravaće mesto za svoju malu instalaciju, a zainteresovani mogu da učestvuju i u otvorenom sastanku inicijative Pametnija zgrada, ili da sretnu Rexovog prijatelja Dalibora koji će im pokazivati kako da poprave svoj bicikl.

Na bini kod ulaza Rexa muziku će najpre puštati kompozitor i komšija Zoran Simjanović i DJ Mečkica, a pezioneri iz Udruženja penzionera Stari Grad održaće javni čas plesa. Od 16 do 18 sati predstaviće se Soundscapes Falshbacks i Belgradeyard Sound System DJevi - dvosatnim muzičkim osvrt na serijal Soundscapes koji je početkom 2000-ih, u organizaciji BGYSS/Dis-patch, započeo novi format nedeljnih popodnevnih ambijentalnih dešavanja u zatvorenoj Jevrejskoj ulici.

Od 18 sati najavljeno je Ulično Pesničenje - maraton aktivne poezije, revija pesnika i pesnica, od Davida Albaharija do Radmile Lazić, Aleksnadra Nikolića iz Beopolisa i Magde Janjić, redakcije Pesničenja i još mnogo poznatih lica... Na istoj sceni smenjivaće se i neki od omiljenih muzičara i muzičarki publike Rexa - Ana Ćurčin, Sofie from Seatle, Ilija Ludvig, Ika i On Tour, Danilo Šolović, Filip Zarić, Halbstar Umbra, Buga i Miša, Benđo, Fish in Oil

Biće služen sok od zove i zeleni čaj sa limunom protiv jesenje depresije, a u saradnji sa Duletom, “najboljim kuvarom Jevrejske ulice”, najavljen je i komšijski kotlić.

Publika je pozvana da ponese svoju izletničku korpu sa hranom i pićem, ali i dobrom voljom koju bi podelila sa drugima.

Rex je zahvalio svim saradnicima i saradnicama koji su proteklih 20 godina doprineli da izraste i ostane uzbudljivo mesto susreta i saradnje za različite generacije umetnika i aktivista.

Podsećajući na stari slogan “Moguće je!”, Rex je posebnu zahvalnost izrazio i svima koji su podržavali i organizovali programe u Rexu.

“Moguće je da smo kao centar nezavisne kulture preživeli dve decenije turbulentne istorije, da smo ugostili i producirali preko 4.000 programa i 400.000 posetilaca, da se još uvek družimo sa dugogodišnjim saradnicima i uživamo u zajedničkim projektima, da smo i dalje sigurni prostor za sve naše prijatelje i prijateljice, ali i mesto diskusije, izazova, eksperimenta i davanja prvih prilika”, poručio je Rex, zahvaljujući i opštini Stari Grad koja je omogućila proslavu 20. rođendana, te svim učesnicima i učesnicama programa, volonterima i volonterkama, timu Rexa i Fonda B92, koji je osnivač tog kulturnog centra.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.