Relacioni karakter umetnosti

Izvor: Arte, 24.Apr.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Relacioni karakter umetnosti

Alinejin video kurs savremene umetnosti #5. Utorak, 25. april, 20h, mala sala SKC Beograd.Alinejin video kurs savremene umetnosti - autori: Simona Ognjanović i Stevan Vuković.

U petoj epizodi ovog serijala tema će biti relacini karakter savremene umetnosti. On se tretira uskladu sa teorijskom odrednicom koju je tokom devedesetih godina prošlog veka forsirao francuski istoričar i teoretičar umetnosti Nikolas Burijo, koji je bio i autor spisa "Relaciona estetika“, ali ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << u nešto širem smislu od one koja se fiksira isključivo na to što on zove "relacionom umetnošću".

Prikazani primeri tematizovaće različite vrste inerpersonalnih odnosa među publikom koji su posredovani učinkom umetničkog dela, i to u onom vidu koji je sam umetnik osmislio, ili u vidu koji je samo na neki način omogućio, bez jasne ideje o rezultatu procesa ostvarenja toh odnosa. Pritom se relacioni karakter neće posmatrati kao stilska odrednica karakteristična samo za neke specifične vrste umetničkih radova, već kao opšta karakteristika ovog vremena, koja je kod nekih radova samo znatnije izražena, ili čak dominantna.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.