Rehabilitovan Anatolij Ivanović osnivač „Narodne prosvete”

Izvor: Politika, 20.Apr.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan Anatolij Ivanović osnivač „Narodne prosvete”

Pored brojnih dokaza, na suđenju o rehabilitaciji jednog od najznačajnijih srpskih izdavača uvažen je i tekst objavljen u dodatku „Politike” „Kultura, umetnost, nauka”

Rešenjem Višeg suda u Beogradu rehabilitovan je Anatolij Ivanović, jedan od najznačajnijih srpskih izdavača svih vremena, koji je između dva svetska rata dao nemerljiv doprinos srpskoj kulturi i duhovnosti. O sudbini Anatolija Ivanovića pisali smo u dodatku „Kultura, umetnost, nauka” našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lista 18. oktobra prošle godine, a prema rečima advokata Predraga Savića taj tekst je bio jedna od ključnih tačaka na ovom suđenju.

Anatolij je kao mlad ruski emigrant u Srbiji osnovao izdavačko preduzeće „Narodnu prosvetu”, pa potom časopise „Panoramu” i „Hroniku” (nedeljne informativne novine), Fabriku papira, kartona i lepenke na Umci, preduzeće „Drvoprodukt”. Sagradio je na Obilićevom vencu i najsavremeniju štampariju u Evropi u to doba (danas je u toj zgradi republički Zavod za izdavanje udžbenika.)

Anatolij je pomogao da čak 11 ruskih emigranata u Beogradu postanu članovi SANU. Zahvaljujući radu u „Narodnoj prosveti”, gde je bila urednik, Isidora Sekulić je postala prva žena član SANU. Anatolij je objavljivao dela Dostojevskog, Tolstoja i ostalih ruskih klasika, ali i bio jedan od privih izdavača Andrića, Dučića, Čorovića, Šantića...  Biblioteka „Savremenih srpskih pisaca” u izdanju „Narodne prosvete” ocenjena je kao jedan od najznačajnijih kulturnih poduhvata u prošlom veku. Desanka Maksimović je svoju književnu karijeru započela kao prevodilac dela Dostojevskog u „Narodnoj prosveti”, gde je kao prevodilac radio i profesor dr Jovan Maksimović, po kojem se danas i naziva nagrada Udruženja prevodilaca Srbiji.

Anatolij je bio po svemu jedinstven i njegov život teško da bi mogao da stane u nekoliko romana, a umro je 1954. godine u emigraciji, u dalekoj Venecueli – ističe advokat Predrag Savić, punomoćnik familije Ivanović, čiji potomci žive u Južnoj Americi.

Anatolije je rođen 30. novembra (17. po starom kalendaru) 1897. u Rostovu na Donu, u aristokratskoj porodici Pricker. Anatolijev otac Ivan je bio ugledan industrijalac, izdavač i štampar, koga su boljševici likvidirali na taj način što su mu glavu potopili u rastopljeno štamparsko olovo. Učesnici Oktobarske revolucije na surov način ubili su i Anatolijevu rođenu sestru. Javno negodovanje i pobuna stanovnika iz Rostova doprineli su da boljševici poštede živote Anatoliju i njegovom starijem bratu, koji je u to vreme bio univerzitetski profesor, poznati matematičar i fizičar. Anatolije je 1918. sa grupom „belih” Rusa emigrirao u Srbiju, a njegov brat, koji nikada nije preboleo masakr kom je prisustvovao, propio se i ubrzo preminuo.

Odmah po dolasku u Srbiju, Anatolije je u Somboru upoznao prelepu Krunoslavu Šešević, studentkinju, čija je familija u bliskom rođačkim vezama sa Gavrilom Principom. Venčali su se marta 1922. Prema porodičnom predanju, kojeg se priseća Anatolijeva unuka Valerija Ivanović koja danas živi u Venecueli, Krunoslava je prihvatila da se venča tek kada je Anatolije Ivanovič Pricker promenio prezime u srpsko Ivanović i postao srpski državljanin.

Familiji Ivanović već tokom okupacije Nemci su, osim imovine u Srbiji, oduzeli i sve bankarske račune.

Anatolije Ivanović je preko novih vlasti bezuspešno tražio naknadu ratne štete za svoja preduzeća, među kojima je bio i „Drvoprodukt”. Ostale su na stotine hiljada papira u arhivima o njegovom uspešnom finansijskom poslovanju i dobrotvornim akcijama, ali je prosto neverovatno da su gotovo svi drugi tragovi o njegovom liku i delu „izbrisani”, kaže Predrag Savić. Anatolije je napustio Srbiju 1946. godine, i ponovo postao emigrant. Proglašen je za ratnog profitera i konfiskovana mu je sva imovina.

Viši sud u Beogradu je zaključio „da je Anatoliju konfiskovana sva imovina suprotno načelima pravne države i protivno opšteprihvaćenim standardima ljudskih sloboda i prava”. Stoga je Viši sud poništio sve odluke usmerene na oduzimanje imovine Anatolija Ivanovića, koji se nikada nije odrekao srpskog državljanstva koje mu je ukazom dodelio kralj Aleksandar.

K. R.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.