Izvor: Arte, 23.Mar.2017, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referencijalnost u savremenoj umetnosti

Utorak, 28. mart u 20h, galerija SKC, Alinejin video kurs savremene umetnosti, četvrta epizoda: Referencijalnost u savremenoj umetnosti.

Umetničke prakse su se uvek razvijale kroz odnose prema nekoj prethodnoj umetnosti, kao i prema kulturi i društvu koje su činili okvir njihovog javnog prikazivanja. Nekada su ti odnosi bili naglašavani i eksplicitno tematizovani, a nekada negirani, brisani ili samo na kompleksan način kodirani jezikom razumljivim samo užem krugu onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << su znali kako da ga dešifruju. Kakvi su trendovi u umetnosti danas? Da li se radi očuvanja ideja autonomije umetnosti i autentičnosti ličnog izraza reference sopstvenog rada i dalje brišu, ili se čak, možda na njima i previše insistira? Kako se njihova prisutnost ili odsutnost sagledava i vrednuje od strane opšte i stručne publike? Da li one dodatno legitimišu rad ili ga samo opterećuju dodatnim slojevima značenja?

Gojine "Strahote rata" i rad braće Čepmen iz 2003. koji na njega referiše

U ovom serijalu video dokumentacija izložbi savremene umetnosti koristi se kao materijal čijom interpretacijom se mapiraju postupci i mediji, strategije i koncepti, kao i odnosi i pozicije relevatni za razumevanje aktuelne produkcije na međunarodnoj umetničkoj sceni. Kroz niz tematskih profilisanih prezentacija izdvajaju se i analizirani uglavnom oni aspekti umetničkih projekata koji preispituju stereotipne načine prikazivanja i konvencionalno prihvaćene vrste medijacije umetnosti, i podstiču se rasprave o načinima na koje se putem izložbi može podsticati formiranje aktivnog i kritičkog stava publike spram kulture u kojoj žive.

Serijal pripremaju: Simona Ognjanović i Stevan Vuković

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.