Radonja Leposavić: Kako se baviti kulturom

Izvor: Blic, 27.Jan.2015, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radonja Leposavić: Kako se baviti kulturom

Prestižna nagrada „Lazar Trifunović“ koja se dodeljuje za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti pripala je Radonji Leposaviću, istoričaru umetnosti i uredniku Radio Beograda 2 za razgovor sa multimedijalnim umetnikom Vladanom Radovanovićem u emisiji „Klub 2“, ali i za kritičke osvrte i recenzije u emisijama „U prvih pet“ i „Kulturni krugovi“ i produkciju emisije „Grad“, koju koncipira i realizuje u saradnji sa Snežanom Ristić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Medijska situacija je katastrofalna i treba nešto preduzeti kada je reč o kulturi u medijima. Nagradu zato doživljavam kao podsticaj i kolegama na drugom programu Radio Beograda. Mi imamo moto „Elitizam za sve“, program smo koji se gotovo isključivo bavi kulturom i u našim emisijama pokušavamo da ukažemo i na probleme. Nekada smo u tome više, nekada manje uspešni - kaže Leposavić.

Učenik Lazara Trifunovića kaže da ga rastužuje činjenica što nije sačuvao gotovo ništa od sveta koji je profesor nama ostavio. Da je živ, siguran je da ne bi dopustio ovakvu situaciju u kulturi uopšte.

- Podsetiću da je on znao da kaže ne političkim strukturama šezdesetih godina. Nije dao skulpturu Aristida Majola, koja se nalazi u fondu Narodnog muzeja, kad su mu je tražili za poklon Josipu Brozu. Rešio je problem tako što je napravljena kopija. Taj njegov spoj strasti, energije i aktivizma stalno treba imati na umu - dodaje sagovornik.

Već decenijama ostaje veran drugom programu Radio Beograda, a izazov je i dalje odgovor na pitanje „Kako pokrenuti svet?“

- Mi, nažalost, imamo malu slušanost, ali kada znate da se bavite važnom temom bez obzira na to što znate da ćete zbog toga biti i kritikovani, to vam daje snagu. Svaki dan se nailazi na stotine problema i ujutru bih, ponekad, odustao od radija, ali naveče nisam siguran da mislim to što i ujutru. Najčešće mi je puno srce ako sam u tom danu uradio nešto što smatram da je važno - zaključuje Leposavić.

Internet kao spas

Ako se nešto nabolje promenilo, onda je to zahvaljujući internetu.

- Problem sa javnim servisom i emisijama iz kulture bio je taj što na Drugom programu RTS niste znali šta će i kada doći na red. Zbog skupštinskih prenosa ili utakmica, lako je pomerano emitovanje emisija Danijele Purešević, Maje Skovran ili Maje Tucaković. Dobro je što postoji podkast i mogućnost da se emisije naknadno gledaju i slušaju - kaže Leposavić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.