REX-ov vrt nakon 20 godina

Izvor: B92, 30.Sep.2014, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REX-ov vrt nakon 20 godina

U četvrtak 2. oktobra u 14h u Kulturnom centru REX biće održana tribina "REXOV VRT NAKON 20 GODINA" uz predstavljanje rada Vahide Ramujkić i razgovor.

Rad Vahide Ramujkić predstavlja pokušaj kolaborativne vizuelizacije geneze i analize Rexovog postanka i razvitka kroz mnogobrojne projekte, inicijative, događaje, ideje, nastale ili realizovane u Rexu u proteklih 20 godina. Na osnovu sakupljene faktografije i razgovora sa neposrednim inicijatorima, nosiocima ili učesnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovih projekata, događaja i inicijativa nastaje istorijska šema u kojoj projekti realizovani u Rexu zadobijaju oblike biljaka u vrtu. Akteri mnogobrojnih dešavanja kao i zainteresovana publika moći će na šemi da sagledaju i diskutuju opseg tematika i aktivnosti iniciranih i rađenih u Rexu, kao plodnom tlu za kreiranje jedne kompleksne, inovativne i raznovrsne scene. Otvarajući mogućnost retrospektivne evaluacije, Vahidin rad razvija se tokom trajanja izložbe a podložan je za dalja dopisivanja i dodavanja novih podataka sve do 6 oktobra.

Predstavljanje rada i razgovor sa umetnicom u četvrtak 2. oktobra u 14h prilika je da šema zadobije završne konture na koje mogu i treba da utiču svi nekadašnji saradnici i saradnice Rexa, kao i publika i kritika.

Vahida Ramujkić (1973) je vizuelna umetnica koja je u poslednjoj deceniji živela i radila u Barseloni a u poslednjih sedam godina održava biblioteku i radionice “Istorije u raspravi” u zemljama bivše Jugoslavije. Kao autorka je sarađivala sa Rexom u nekoliko navrata i na više projekata (Kaluđerica od A do Š, Mikrokulture), učestvovala je na Rexovim radionicama devedesetih godina a trenutno sarađuje na realizaciji seminara Kratka istorija Kosova.

Izložbu POGLED UNAZAD podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Tokom 20 godina postojanja Kulturnog centra REX, REXov tim i hiljade saradnika i saradnica različitih profesionalnih opredeljenja realizovalo je programe i projekte koje je posetilo preko 400.000 ljudi. Naše samostalne, kao i saradničke projekte i njihovu produkciju su podržavale domaće i međunarodne inicijative i fondacije, lokalne, regionalne i međunarodne mreže.

Ove godine, projekte tima Kulturnog centra REX pomaže Fondacija za otvoreno društvo, kroz podršku Govornom programu. Fondacija Hajnrih Bel podržava aktivnosti inicijative KO GRADI GRAD, a Ministarstvo kulture projekte Pogled unazad i Staro sajmište – Rute.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rexov vrt nakon 20 godina

Izvor: Arte, 01.Okt.2014, 13:36

Rexov vrt nakon 20 godina: predstavljanje rada Vahide Ramujkić i razgovor. Četvrtak, 2. oktobar, 14. časova...Rad Vahide Ramujkić predstavlja pokušaj kolaborativne vizuelizacije geneze i analize Rexovog postanka i razvitka kroz mnogobrojne projekte, inicijative, događaje, ideje, nastale ili realizovane...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.