Prostor i promene u Galeriji SANU

Izvor: B92, 23.Jul.2014, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prostor i promene" u Galeriji SANU

Izložba "Prostor i promene" grafika i crteža Mihaila Petrova iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu autorke Žakline Ratković biće otvorena sutra u Galeriji SANU.

Na izložbi će biti predstavljen izbor grafika i crteža iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, kao i časopisi u kojima su objavljivani njegovi radovi.

Od svojih prvih pojavljivanja na umetničkoj sceni Petrov je okrenut ka savremenim tokovima i može se smatrati začetnikom moderne srpske grafike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On stvara prve apstraktne grafike na ovim prostorima, a njegovi radovi čine integralno deo avangardnih publikacija Zenit, Dada Tank i Ut, objavljivanih tokom 1921. i 1922. godine.

Upoznat sa vodećim estetičkim idejama svoga vremena, prvi kod nas prevodi tekstove Vasilija Kandinskog i 1922. u časopisu "Misao" objavljuje njegov esej "Slikarstvo kao čista umetnost", a 1924. u listu "Pokret" piše članak o Sezanu i njegovim naslednicima.

Posle 1925. napušta koncepciju avangardne umetnosti i orijentiše se ka socijalno angažovanoj grafici. U periodu od 1955. Petrov realizuje grafičke listove kroz proces dugotrajnog, kombinovanog obrađivanja ploče u tehnikama akvatinte, meke prevlake, bakropisa i bakroreza.

On u grafičku ploču utiskuje realne materijale kao što su žica, kanap, tkanine, metal, drvo, umesto da po njoj crta, insistirajući na koncentraciji i taloženju slojeva. Ovakvim tretmanom, Petrov se u mediju grafike posvećuje eksperimentu i istraživanju materije, nastojeći da klasičnu grafičku disciplinu redefiniše i uvede je u ideološku i duhovnu klimu vremena.

Dokumentarni materijal koji će biti emitovan na izložbi ustupljen iz Programskog Arhiva Radio-televizije Srbije. Izložbu, koja će trajati do 21. septembra, otvoriće akademik Dinko Davidov.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prostori promene

Izvor: Danas, 24.Jul.2014, 00:35

Izložba grafika i crteža Mihaila Petrova (1902 -1983) pod naslovom „Prostori promene“ otvara se večeras u 19 sati u Galeriji SANU i trajaće do 21 septembra. Postavka obuhvata 37 grafika i 12 crteža što je mali segment u odnosu na radove Petrova koji se čuvaju u zbirkama Muzeja savremene umetnosti,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.