Pronađeni prvi pisani tragovi staromakedonskog pisma

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni prvi pisani tragovi staromakedonskog pisma



Staro makedonsko pismo

Makedonski eksperti za paleolingvistiku saopštili su da su na teritoriji te države pronađeni prvi pisani tragovi staromakedonskog pisma.



Profesor Duško Aleksovski je kazao da je terakotni poklopac star 4.000 godine epohalno otkriće, prvo ovakvog tipa u svetskim okvirima.

"On rešava enigmu, što predstavlja boginja Bsefa. Do sada se pretpostavljalo da je to prvobitno ime boginje Veste, a sada imamo i direktni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokazatelj za to. Ovo je izvor praistorijske pismenosti i jezika na ovom tlu", rekao je profesor Aleksovski.

Poklopac od gline je redak primerak artefakta na kome je ispisano ime ove božice, ali prema ekspertima najvažnije je to što je otkriće najstariji pisani trag staromakedonskog pisma.

Artefakt je pronađen u centralnom delu Makedonije, ali se tačna lokacija još ne otkriva.

Pretpostavlja se da se poklopac koristio za religiozne rituale posvećene Vesti, boginji ognjišta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tragovi pisma starih Makedonaca

Izvor: B92, 30.Dec.2008

Skoplje -- Makedonski eksperti za paleolingvistiku saopštili su da su na teritoriji te države pronađeni prvi pisani tragovi staromakedonskog pisma... Profesor Duško Aleksovski je kazao da je terakotni poklopac star 4.000 godine epohalno otkriće, prvo ovakvog tipa u svetskim okvirima. "On rešava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.