Preminuo umetnik Janis Kunelis

Izvor: Blic, 17.Feb.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo umetnik Janis Kunelis

Grčko-italijanski umetnik Janis Kunelis (Jannis Kounellis), glavni protagonista umetničkog pokreta arte povera, koji je bio poznat i po pedagoškom radu, preminuo je juče u 81. godini u Italiji, gde je živeo od sredine 50-ih godina 20. veka.

Rođen 23. marta 1936. godine u Pireju, Kunelis je živeo i radio u Italiji od sredine 50-ih godina, kada je došao na studije na Akademiji umetnosti u Rimu, prenosi portal SEECult.

Bio je poznat po dugogodišnjem radu na proširenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i otvaranju uže oblasti likovnih umetnosti, postavši jedna od ključnih ličnosti arte povera i evropske umetničke scene 70-ih i 80-ih godina.

Kritički se postavljajući prema društvenim i političkim događajima 60-ih, kao i mnogi drugi umetnici njegove generacije, počeo je da eksperimentiše i istražuje nove umetničke jezike, dovodeći ih povremeno do ekstrema. Zamenio je dvodimenzionalnost uramljenog platna instalacijama koje su uključivale različite objekte, poput vrata, prozora i drugih stvari iz svakodnevnog života, ali i prirodnog materijala, kao što su zemlja, vatra, zlato, biljke, životinje...

Prelomna tačka bilo je učešće na grupnoj izložbi “Im Spazio” u galeriji La Bertesca u Đenovi, na kojoj su svi umetnici, uključujući i Kunelisa, pokazali novo interesovanje za odnos umetnosti i života i tipičnu estetiku zasnovanu na pronađenim materijalima, kao i racionalni odnos prema reprezentovanju realnosti, koji se razlikovao od konceptualne umetnosti. Sve veći broj umetnika koji su na taj način kritikovali dominantnu poziciju establišmenta, kako umetničkog, tako i političkog i institucionalnog, uticao je na stvaranje novog umetničkog pokreta koji je kustos izložbe

Đermano Ćelant (Germano Celant) nazvao arte povera.

Kunelis je postao jedan od najistaknutijih protagonista tog značajnog evropskog umetničkog pokreta. Uveo je nove materijale u svoje instalacije, kao što su dim, ugalj, meso, pronađeni drveni objekti… Koristio je galerijski prostor sa svim njegovim specifičnostima kao svojevrsnu pozornicu na kojoj se prepliću realnost i fikcija.

Čuvena je Kunelisova instalacija "Cavalli" u galeriji L' Attico u Rimu 1969. godine, koja je podrazumevala uvođenje 12 živih konja u taj prostor, u kojem su bili privezani uz zidove, kao u štali.

Osim po umetničkom radu, Kunelis je poseban ugled stekao i zahvaljujući  pedagoškom radu, između ostalog i kao profesor na renomiranoj Umetničkoj akademiji u Dizeldorfu od 1994. do 2000. godine.

Njegov pedagoški rad bio je usmeren na pomoć studentima da pronađu i razviju sopstvenu poetiku koja će nositi minimalne tragove uticaja škole i profesora i koja će biti stalna borba protiv dogme...

Kunelis je 2005. godine dobio počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, a na Fakultetu likovnih umetnosti tada je održao i četvorodnevnu radionicu sa studentima. I drugi studenti Univerziteta umetnosti tada su dobili priliku da upoznaju tog značajnog umetnika i pedagoga koji je 90-ih godina učinio Dizeldorf jednim od najvažnijih umetničkih obrazovnih centara Evrope.

Kunelis je izlagao u najznačajnijim muzejima širom sveta, kao i na prestižnim svetskim izložbama, kao što su Bijenale u Veneciji i Dokumenta u Kaselu.

Bio je, između ostalog, i jedan od prvih umetnika koji su poklonili svoj rad projektu Ars Aevi u Sarajevu, pokrenutom u okviru inicijative za izgradnju sarajevskog muzeja savremene umetnosti. Kunelis se predstavio 2004. godine i u sarajevskoj Vijećnici instalacijom kojom je zazidao 12 vrata tog zdanja, napravivši je od različitih materijala, među kojima su bile i knjige Nacionalne i Univerzitetske biblioteke BiH.

Pre četiri godine imao je izložbu u Mestnoj galeriji u Ljubljani, koja je predstavila radove iz nekoliko perioda njegovog stvaralaštva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.