Preminuo poljski pesnik Tadeuš Ruževič

Izvor: B92, 24.Apr.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo poljski pesnik Tadeuš Ruževič

Tadeuš Ruževič, jedan od najistaknutijih poratnih poljskih pesnika i dramskih pisaca, umro je 24. aprila u 93. godini u Vroclavu.

"Svet je izgubio jednog od najvećih pesnika. To je ogroman gubitak za kulturu", izjavio je Jaroslav Broda, direktor odeljenja za kulturu u Vroclavu gde je Ruževič živeo od 1968.

Ruževič je potekao iz umetničke porodice: njegov mlađi brat Stanislav bio je jedan od vodećih poljskih reditelja, dok je starijeg brata Januša, takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pesnika, ubio Gestapo za vreme Drugog svetskog rata.

"Bio je najtalentovaniji među onima koji su počeli da objavljuju odmah nakon 1945", napisao je svojevremeno poljski pisac i Nobelovac Časlav Miloš.

"Suprotstavljajući scene rata, čiji je bio svedok, sa ukupnom baštinom Evropske kulture, dosegao je do negacije literature jer je delovala poput laži koja prekriva užase koje čovek čini svom bližnjem", naveo je Miloš.

Pišući van postojećih književnih tokova, prevođen na nekoliko jezika, Ružević je bio jedan od najinovativnijih umetnika svoje generacije kao i jedna od ključnih figura poljskog "Teatra Apsurda", o čemu svedoči njegova najpoznatija predstava "Kartoteka" iz 1961.

Autor je petnaestak zbirki pesama, među kojima se ističu "Nemir" (1947), "Crvena rukavica" (1948), "Srebrni klas" (1955) i "Glas anonima" (1961), kao i 12 pozorišnih dela, od kojih kritika izdvaja komade "Svedoci ili naša mala stabilizacija" (1962) i "Klopka" (1982).

Pisao je i scenarije za film i nastavio da objavljuje poeziju i u desetoj deceniji života.

Nekoliko puta predlagan za Nobelovu nagradu za književnost, dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima je Evropska nagrada za književnost koja mu je dodeljena 2007. za životno delo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro poljski pesnik Tadeuš Ruževič

Izvor: Akter, 24.Apr.2014

Tadeuš Ruževič, jedan od najistaknutijih poratnih poljskih pesnika i dramskih pisaca, umro je u 93. godini u Vroclavu

Nastavak na Akter...

Preminuo Tadeuš Ruževič

Izvor: Politika, 24.Apr.2014

Jedan od poslednjih velikana poljske književnosti preveden je na 58 jezika..Posle Herberta, Miloša, Šimborske, Mrožeka otišao je, 24. aprila Ruževič, jedan od poslednjih velikana poljske književnosti, dobitnik niza značajnih poljskih i svetskih nagrada, koga je zaobišla Nobelova...Bio je pesnik,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.