Preminuo Džo Koker

Izvor: SEEcult.org, 22.Dec.2014, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Džo Koker

Britanski pevač i kantautor Džo Koker (Joe Cocker), koji se probio na svetskoj sceni još krajem 60-ih, a objavio je više od 20 studijskih albuma sa velikim brojem hitova, preminuo je u 71. godini.

Kokerov predstavnik za medije saopštio je da je popularni pevač bio bolestan, ali nije naveo detalje, preneo je Bi-Bi-Si.

Poznat po hrapavom glasu, Koker je tokom karijere koja je trajala više od 40 godina imao veliki broj hitova, uključujući “When the Night Comes”, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << “N’oubliez Jamais”, “Feelin’ Alright”, “Unchain My Heart”, “You Can Leave Your Hat On”, “Up Where We Belong”, “You Are so Beautiful”…

Prvi veliki uspeh ostvario je obradom pesme Bitlsa “With a Little Help from My Friends”, u kojoj gitaru svira čuveni Džimi Pejdž (Jimmy Page). I sami Bitlsi bili su zadovoljni tom obradom, pa su poslali Kokeru telegram sa čestitkom za prvo mesto na listi singlova.

Koker je započeo karijeru ranih 60-ih po pabovima i klubovima u Šefildu, u kojem je i rođen 20. maja 1944.

Sa bendom Joe Cocker Big Blues dobio je veliki broj poklonika na severu Engleske, kao i u Francuskoj, gde su ga prozvali "Mali Rej Čarls".

Koker je 1969. učestvovao na čuvenom muzičkom festivalu Vudstok.

Krajem 70-ih prekinuo je karijeru, a veliki povratak doživeo je 80-ih i 90-ih godina 20. veka.

Duet sa Dženifer Vornis (Jennifer Warnes) iz 1982. godine “Up Where We Belong”, snimljen za film “Oficir i džentlmen”, postao je veliki hit i osvojio je nagrade Gremi, Oskar i BAFTA za najbolju originalnu pesmu snimljenu za potrebe filma.

Koker je 1994. imao zapažen nastup na otvaranju festivala Vudstok '94 , kao jedan od retkih izvođača koji su pevali i na prvom festivalu 1969. godine.

Britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ga je 2007. godine ordenom Britanske imperije za doprinos u oblasti muzike.

Prošle godine oborio je sopstvene rekorde u arenama širom Evrope, a poslednji koncert održao je u Hamersmitu u Londonu u junu obe godine.

Koker je gostovao i u Beogradu, Zagrebu, Puli, Ljubljani... a 2011. prvi put je nastupio i u Skoplju.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.