Premijera baleta Kopelija 15. decembra u Nacionalnom teatru

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera baleta "Kopelija" 15. decembra u Nacionalnom teatru

Balet u tri čina "Kopelija", na muziku Lea Deliba, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića, biće premijerno izveden 15. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je na sajtu nacionalnog teatra.

To će biti šesta postavka u Narodnom pozorištu tog sentimentalnog baleta sa komičnim elementima za koji je originalnu koreografiju uradio Artur Sen-Leon.

Taj slavni francuski igrač, baletski libretista, koreograf i kompozitor, zajedno sa Šarlom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nuiterom, napisao je i libreto, urađen po noveli "Čovek od peska" čuvenog nemačkog pisca, dirigenta i slikara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana.

Glavne uloge pripremaju Ana Pavlović, Tamara Ivanović, Teodora Spasić, Tatjana Tatić (Svanilda), Jovan Veselinović, Jovica Begojev, Igor Pastor, Miloš Marijan (Franc), Milan Rus, Dejan Kolarov, Aleksandar Ilić (Kopelijus).

U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, a orkestrom će dirigovati Đorđe Pavlović.

Scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

"Kopelija" je na sceni Narodnog pozorišta prvi put izvedena 11. juna 1924. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata.

Ulogu Svanilde kreirale su u alternaciji velike balerine našeg baleta Jelena Poljakova, Nina Kirsanova i Nataša Bošković, Kopelijus je bio Vasilije Šumski, a Franc - Fortunato. Kasnije su u toj roli nastupali i Maks Froman i Anatolij Žukovski.

Poslednja postavka urađena je 19. novembra 1991. godine, a predstava se naizmenično izvodila na tadašnjoj sceni Nacionalnog teatra u Zemunu i u matičnoj zgradi na Trgu Republike.

"Kopelija" je praizvedena 25. maja 1870. godine u Pariskoj operi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Balet Kopelija premijerno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

Izvor: Story, 02.Dec.2015, 16:16

Balet Kopelija na muziku Lea Deliba, prema libretu Šarla Nuitera, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića biće premijerno izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 15. decembra 2015. godine...plakat: Jovan Tarbuk..Glavnu ulogu Svanilde pripremaju Ana Pavlović, Tamara Ivanović, Teodora Spasić...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.