Premijera Mrožekove drame Tango 29. aprila u Ateljeu 212

Izvor: Studio B, 26.Apr.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera Mrožekove drame "Tango" 29. aprila u Ateljeu 212

U Pozorištu Atelje 212 priprema se nova predstava "Tango", po tekstu čuvenog poljskog pisca, dramaturga i karikaturiste Slavomira Mrožeka (1930-2013), u režiji Filipa Grinvalda.

U predstavi igraju Branka Petrić, Branislav Zeremski, Boris Komnenić, Branka Šelić, Dejan Dedić, Jovana Stojiljković i Nenad Ćirić.

Autor scenografije je Vladimir Pavlović, a kostimograf Maja Mirković.

Premijera će biti 29. aprila na velikoj sceni "Mira Trailović". >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

"Tango" je drama o generacijskom jazu u savremenom svetu, u kojem je sistem vrednosti rasturen, a da novi nije stvoren. Konformizam, anarhija, entropija i forma su konfliktna pitanja između generacija unutar porodice.

Kod Mrožeka, suprotno uobičajenom, mlađa generacija je predstavnik struje koja želi čvrst poredak i sistem, pa makar on bio i povratak na staro.

Glavni junak, Artur, koji može da bude posmatran i kao reminiscencija na Hamleta, sazreva tokom drame i započinje grčevitu borbu ne bi li doveo stvari u red u svetu koji je postao groteskno mesto.

Mrožek je svoju kreativnu priču započeo kao ilustrator, nastavio kao pisac kratkih priča, a svetsku slavu stekao kao tvorac drama apsurda i groteske. Po mnogim ocenama, on je najuniverzalniji poljski pisac.

Debitovao je kao ilustrator i crtač satiričar 1950. godine, a od 1953. redovno je objavljivao crteže i satire u nedeljniku Pšekroj.

Prvu dramu "Policajci" objavio je 1958. godine. Svetsku slavu donela mu je drama "Tango" koja je prvi put objavljena 1964. u književnom časopisu "Dijalog", a zatim prevedena na mnoge jezike i igrana u pozorištima širom sveta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.