Prednovogodišnji Šerbedžija

Izvor: SEEcult.org, 21.Dec.2014, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednovogodišnji Šerbedžija

Hrvatski glumac Rade Šerbedžija održao je 20. decembra u Beogradu tradicionalni prednovogodišnji koncert – u pratnji benda Zapadni kolodvor, a uz pesme koje izvodi već godinama, kao i numere sa novog albuma, veče je posvetio i poeziji Branka Miljkovića.

Kao specijalni gost na dvoipočasovnom koncertu Šerbedžije i Zapadnog kolodvora u Domu sindikata, na kojem su predstavili novi album “Vrijeme je draga, vrijeme je”, nastupio je makedonski gitarista i kantautor Vlatko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Stefanovski.

Šerbedžija je upravo završio u Makedoniji snimanje svog prvog igranog filma “Oslobođenje Skoplja”, koji je režirao prema istoimenoj drami Dušana Jovanovića.

Zbog snimanja filma, kako je rekao, nije se sastajao sa Zapadnim kolodvorom nekoliko meseci, ali je publika i povremene improvizacije ispraćala dugim aplauzima, pa je Šerbedžija morao i sam da prekida ushićenje svojih obožavalaca.

Članovi Zapadnog kolodvora – vrsni zagrebački muzičari, smenjivali su se tokom nastupa, a pojedini od njih imali su i solo deonice, poput violiniste Antuna Stašića. Zapadni kolodvor čine i gitarista Mario Igrac, Ranko Purić koji svira tamburu, odnosno bugariju, te harmonikaš Marjan Krajina i kontrabasista Nenad Jura Vrandečić, a kao gošća je nastupila čelistkinja Belma Alić iz Sarajeva.

Šerbedžija je započeo koncert stihovima pesme “Balada ohridskim trubadurimaBranka Miljkovića, navodeći da mu je to “najdraža pesma jednog od najvećih pesnika”. Na Miljkovićevu “Baladu” vraćao se u više navrata tokom koncerta, koji je započeo naslovnom pesmom novog albuma “Vrijeme je draga, vrijeme je”.

Sa novog albuma izveo je već na početku koncerta i “Meni se dušo od tebe ne rastaje” koju je Džoni Štulić napisao za predstavu “Hrvatski slavuj” koju je Šerbedžija režirao početkom 90-ih, a zasnovana je na tekstu Borislava Vujčića (1957-2005), sa kojim je osnovao Kazalište Ulysses na Brionima.

Usledila je i “Kneginjica”, koju je napisao njegov prijatelj Drago Britvić dok je bio u vojsci u Prištini i gde se, kako je rekao Šerbedžija, zaljubio u jednu kneginjicu - jednu fresku u srpskom manastiru.

Šerbedžija i Zapadni kolodvor izveli su sa novog albuma i “Panonske trešnje” i “Povratak ratnika”, kao i “Barbaru”, “Imam pjesmu za tebe” sa ranijih izdanja… Pesma “Povratak ratnika” dobila je i neuobičajeni produžetak u vidu dela italijanske partizanske pesme “Bella Ciao” koju su otpevali Šerbedžija i violinista Antun Stašić.

Sa albuma koji je radio s Miroslavom Tadićem, Šerbedžija je izdvojio pesmu “Kosa boje maka”, ističući da mu je omiljena, a izveo je i “Ninu Končarevu”, podsećajući na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

Odrecitovao je i stihove “Iskrene pesmeMilana Rakića za vreme izvođenja numere “Ja bih hteo pesmom da ti kažem”, za šta je dobio dugačak aplauz.

Publika je čula i “Djevojku iz moga krajaArsena Dedića, koju Šerbedžija uvek peva na koncertima, a našla se i na njegovom prošlom albumu.

Izveo je i svoju pesmu “Do poslednjeg daha”, kao i “Pesmu o Bekimu” koju je dobio od Miljenka Jergovića, od koga je naručio bio jednu baladu, a posvećena je pokojnom glumcu Bekimu Fehmiu.

Kao specijalni gost na koncertu je učestvovao Vlatko Stefanovski, koji je izveo jedan solo i instrumentalnu verziju makedonske pesme “Jovano Jovanke”, a sa Šerbedžijom i “Eleno kerko, Eleno”. Sa bendom su potom zajedno izveli i “Ej, da imam, ko što nemam”.

U završnici koncerta Šerbedžija je pesmu “Filipa Kljajića 32" posvetio svojoj velikoj ljubavi i supruzi Lenki Udovički, a nastup je završio sa dva bisa i neizbežnim pesmama “Ne daj se Ines” i “Tiho noći”.

Organizator koncerata je Kreativna zajednica “No border”, a posle Beograda, Šerbedžija i Zlatni kolodvor gostuju i 21. decembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

*Foto: Suzana Milosavljević Ilijić / SEEcult.org



(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.