Predavanje Kustos - elitno zanimanje u srpskoj kulturi

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Kustos - elitno zanimanje u srpskoj kulturi"

U Etnografskom muzeju sutra će u 18 sati biti održano prvo iz ciklusa predavanja "Kustos - elitno zanimanje u srpskoj kulturi" kroz koja će dr Voislav Vasić pokušati da osvetli tu profesiju, naročito njenu raznovrsnost i pluridisciplinarnost.

Kustos se posmatra kao stvaralac u kulturi, kao ekspert specijalista u svojoj oblasti očuvanja nasleđa i kao njegov javni zastupnik i tumač, promoter, popularizator i animator, ali i kao slobodni intelektualac aktivan u društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << događajima i kao ličnost od uticaja na javnost, a pritom i kao činovnik sa radnim zadacima i obavezom podnošenja izveštaja od javnog značaja.

Ali kakav je njegov rang u društvenoj hijerarhiji pri promenljivim kriterijumima vrednosti? Bogato lično iskustvo dopustiće predavaču da bude analitičan i kritičan, uz naglašavanje varijabilnosti i nijansi u značenjima, pojavama i procesima.

Tema će biti obrađena dinamično, kao niz procesa u kontekstu istorijskih promena, tehnološkog razvoja i napretka muzeološke prakse. Svoje teze, predavač će potkrepljivati izborom konkretnih primera.

Ciklus se sastoji od četiri predavanja u skladu sa četiri lica kustosa, odnosno četiri sredine u kojima on deluje i s kojima je u dijalogu.

U prvom predavanju Vasić će se baviti početnom sredinom u kojoj je predmet ili delo nastalo, u kojoj se upotrebljavalo, raslo, bivalo zasuto, zatrpano ili se skrivalo/čuvalo pre nego što je privuklo pažnju kustosa ili postalo njegova briga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.