Izvor: Danas, 01.Nov.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište je politika ili ljubav

Beograd - "Ljubavnici, kao i ludaci, imaju mozak tol'ko razbuktan i fantaziju tol'ko stvaralačku da vide više no što ikad može da vidi razum hladni. Umobolnik, ljubavnik, pesnik - to su ti stvorenja sazdana sva od uobrazilje: Svaki od njih vidi više đavola nego što ih u samom paklu ima. Opsena je, znamo, uobrazilja najsnažnija", peva mladoženja Tezej u Šekspirovom Snu letnje noći. Rediteljki Đurđi Tešić ovi stihovi bili su lajtmotiv u koji će da utka atmosferu predstave pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Boško Buha koja će premijerno biti izvedena 5. i 6. novembra na Sceni Bojan Stupica Jugoslovenskog dramskog pozorišta (budući da su radovi na sceni Boška Buhe i dalje u toku).

- Pokazalo se da se pozorište svodi na politiku ili na ljubav. Ja sam odlučila da se bavim ljubavlju. Započela sam naoružana teorijom, mnoštvom knjiga koje sam pročitala ne bih li se što više približila suštini, ali sva je teorija pala u vodu kada smo stali pred tekst. O komadu se ustvari zna veoma malo, mene zanima, recimo, da li je ova komedija nastala kao suma svih tragičnih ljubavi o kojima je Šekspir pisao ili obratno, da li je pisac uzimao citate likova iz ove predstave i na tim mislima gradio ostale predstave? Opredeljujem se za stav da je život zapravo komedija i da je ovaj komad došao kao posledica isprepletanih svetova kojima je ljubav zajednička. Mene je najviše u ovoj predstavi zanimao zanos: ljubavnički, stvaralački, umetnički... - kazala je rediteljka Đurđa Tešić na jučerašnjoj konferenciji u pozorištu Boško Buha.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.