Ponovo svetli živopis u priprati manastira Gračanica

Izvor: Beta, 30.Avg.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo svetli živopis u priprati manastira Gračanica

GRAČANICA, 30. avgusta 2014. (Beta) - Freske, medju kojima su umetnički izuzetne "Sretenje Gospodnje" i "Angeo velikog sovjeta", u priprati manastira Uspenje presvete Bogorodice u Gračanici, koji je na listi UNESCO-a, ponovo svetle punim sjajem oslobodjene naslaga čadji, kamenca, vlage i drugog vremenskog taloga.

Profesor Miroslav Stanojlović, slikar-konzervator, kazao je za Betu da su radovi osmočlanog tima na zaštiti celokupnog živopisa na 120 kvadrata u priprati u završnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << fazi.

Stanojlović je kao posebno važne izdvojio freske "Sretenje Gospodnje" i "Angeo velikog sovjeta".

"Po mom sudu freska `Sretenje Gospodnje` je najstarije slikarstvo, starije od ostalog kasnje izobraženog u priprati ovog hrama. Po mojoj oceni ta freska je najbliža onom starijem živopisu u unutrašnjem delu hrama Uspenja presvete Bogorodice", pojasnio je Stanojlović.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.