Politika medijskih slika

Izvor: SEEcult.org, 20.Dec.2014, 03:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika medijskih slika

Umetnički duo Doplgenger predstavlja u Galeriji Doma omladine Beograda seriju radova “Neimenovani fragmenti”, koji su nastajali u okviru istoimenog istraživačkog projekta posvećenog politici medijskih slika koje su učestvovale u izgrađivanju istorijskih narativa na prostoru bivše Jugoslavije od 1980-2000. godine.

Radovi u toj seriji, koji su nastajali od 2011. godine, iznova izvode kontekst medijskog sadržaja, ali sada ističu ono što je prethodno bilo nevidljivo i potisnuto, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << ono što je u medijskom toku ostalo marginalizovano ili se smatralo efemernim. U sadašnjem trenutku aproprijatisani, analizirani i dekonstruisani sklopovi slika i zvukova prošlosti bivaju sukobljeni i aktualizovani.

Izložbu “Neimenovani fragmenti”, koja će biti otvorena 23. decembra, prati filmski i debatni program “Arhivski trzaj” koji će predstaviti savremene eksperimentalne filmove i filmske eseje.

Doplgenger ih je selektovao vodeći se teorijskim konceptom “odbrane siromašne slike” (Hito Štejrl) kao mogućnosti alternativne ekonomije pokretnih slika.

Autori ili kolektivi u filmovima koriste već postojeće audio-vizuelne materajale iz različitih baza podataka i teže uspostavljanju drugačije vizuelne pedagogije.

Selekcija će biti predstavljena 25. decembra uz učešće dua Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) i razgovor nakon projekcije u kojem će učestvovati Nikola Dedić, Danilo Prnjat i Aneta Stojnić.

Radovi Doplgengera bave se odnosom umetnosti i politike kroz preispitivanje režima pokretnih slika i modusa njihove recepcije. Oslanjajući se na tradicije eksperimentalnog filma i videa, Doplgenger interveniše na već postojećim medijskim proizvodima ili proizvodi u formi filmskog eseja.

Iako im je pokretna slika osnovni medij, njihova praksa uključuje i tekst, prostorne instalacije, performanse, predavanja i diskusije.

Rad dua Doplgenger prezentovan je u Srbiji i inostranstvu, kako na samostalnim i grupnim izložbama, tako i na film/video festivalima.

Sarađivali su na mnogobrojnim inostranim i domaćim umetničkim i kulturnim projektima, učestvovali su na simpozijumima i panelima, držali predavanja, radionice i organizovali projekcije.

Njihovi stipendirani umetnički boravci i programi uključuju: KulturKontakt Austria (Beč, 2011), Frindž MK (Milton Kins, 2010), Program za umetnost i teoriju Künstlerhaus Büchsenhausen (Inzbruk, 2009), Međunarodna umetnička radionica Braziers (Oksford, 2007).

Izložba “Neimenovani fragmenti” biće otvorena u DOB-u do 12. januara 2015.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.