Počinje filmski festival u Veneciji: Predstavljamo filmove iz glavnog programa

Izvor: Blic, 02.Sep.2015, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje filmski festival u Veneciji: Predstavljamo filmove iz glavnog programa

Filmsku smotru u Veneciji otvoriće (van konkurencije) avanturistička drama „Everest” Baltasara Kormakura, zasnovana na istinitoj priči o nesreći koja se dogodila na najvišoj planini na svetu 1996. godine sa Džejkom Džilenholom u glavnoj ulozi.

Na 72. izdanju Mostre biće prikazano ukupno 55 dugometražnih i 16 kratkih filmova, a za Zlatnog lava nadmetaće se 21 ostvarenje, od toga po četiri iz SAD i Italije.

Keri Fukunaga, reditelj prve sezone „Pravog detektiva”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snimio je dramu „Zveri bez nacije” o deci-vojnicima sa Idrisom Elbom u glavnoj ulozi. Posle sedam godina pauze Čarli Kaufman režirao je svoj ukupno drugi a prvi animirani film, „Anomalisa” o čoveku koji se muči zbog nesposobnosti da uspostavi vezu sa drugim ljudima.

Lori Anderson debitovaće intimnim esejom „Pasje srce” o ljubavi, smrti i jeziku. Drejk Dorimas („Do ludila”) donosi „Jednake”, futurističku ljubavnu priču u svetu u kome su osećanja iskorenjena.

Britanac Tom Huper („Kraljev govor”) ispričaće u „Dankinji” priču o Lili Ebe (Edi Redmejn), jednoj od prvih poznatih transrodnih osoba.

Martin Landau i Kristofer Plamer igraju glavne uloge u filmu „Zapamti” Kanađanina Atoma Egojana o starcu koji otkriva da nacista koji mu je ubio porodicu pre 70 godina živi u Americi pod lažnim identitetom i kreće u osvetu (sa iznenađujućim obrtom).

Izraelac Amos Gitai se u drami „Rabin, poslednji dan”, bavio atentatom na premijera Jicaka Rabina.

Domaću kinematografiju predstavljaće Marko Belokijo kostimiranom dramom „Krv moje krvi” o plemkinji iz 17. veka koja se zamonašila i zavela blizance, oficira i sveštenika; debitant Pjero Mesina, donedavni asistent Paola Sorentina, filmom „Čekanje” o Ani (Žilijet Binoš) majci koja u opusteloj sicilijanskoj vili čeka povratak sina; Đuzepe Gaudino dramom „Za vašu ljubav” o drugoj Ani (Valerija Golino), majci trojice sinova iz Napulja zbog kojih je „odustala”od svog života i Luka Gvadanjino psihološkom dramom „A Bigger Splash” o poznatoj rok zvezdi (Matijas Shunarts) i rediteljki (Tilda Svinton) koji se odmaraju na ostrvu Panteleriji kad im iznenada u goste bane stari prijatelj (Rejf Fajns) sa kćerkom (Dakota Džonson) i izazove haos. Reč je o rimejku francuskog filma „Bazen” (1969) Žaka Derea.

Van konkurencije će biti prikazano nekoliko filmova iz američke mejnstrim produkcije. U „Crnoj misi” Skota Kupera Džoni Dep tumači ozloglašenog bostonskog gangstera Vajtija Baldžera. „Go With Me” je triler Danijela Alfredsona sa Entonijem Hopkinsom, Rejom Liotom i Džulijom Stajls. Ona tumači devojku koja se vraća u rodni grad gde je maltretira bivši policajac, a sadašnji šef mafijaša. Martin Skorseze predstaviće 16-minutni film „Audicija” sa Denirom, Dikapriom i Bredom Pitom koji je nastao od reklame za lanac kazina. Majkl Kiton vraća se u Veneciju godinu dana posle „Čoveka ptice” ovoga puta kao novinar Volter Robinson koji je osvojio Pulicera za razotkrivanje seks skandala u katoličkoj crkvi u filmu „U centru pažnje” Toma Makartija.

Žiri

Glavnim žirijem predsedava oskarovac Alfonso Kuaron (na slici), a članovi su glumice Elizabet Benks i Dajane Kruger, turski autor Nuri Bilge Džejlan, poljski oskarovac Pavel Pavlikovski („Ida”), francuski scenarista i reditelj Emanuel Karere, tajvanski reditelj Ho Šao-šen, italijanski reditelj Frančesko Munzi i britanska rediteljka Lin Remzi.

72. VENECIJA - GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM

„Blokada” (Abluka), Tur/Fra/Katar,

r. Emin Alper

„Pasje srce” (Heart of a Dog), SAD

Lori Anderson

„Krv moje krvi” (Sangue del mio sangue), Italija

Marko Belokijo

„U potrazi za Grejs” (Looking for Grace), Australija

Su Bruks

„Jednaki” (Equals), SAD

Drejk Dorimas

„Zapamti” (Remember), Kan/Nem

Atom Egojan

„Zveri bez nacije” (Beasts of No Nation), SAD

Keri Fukunaga

„Za vašu ljubav” (Per amor vostro), Italija

Đuzepe Gaudino

„Margarita”, (Marguerite); Fra/Češ/Bel

Gzavije Đanoli

„Rabin, poslednji dan” (Rabin, the Last Day), Izr/Fra

Amos Gitai

„A Bigger Splash”, Ita/Fra

Luka Gvadanjino

„Beskrajna reka” (The Endless River), JAR/Fra

Oliver Hermanus

„Dankinja” (The Danish Girl), VB/SAD

Tom Huper

„Anomalisa”, SAD

Čarli Kaufman, Djuk Džonson

„Begemot” (Beixi moshuo), Kina/Fra

Žao Liang

„Čekanje” (L'attesa), Italija

Pjero Mesina

„11 minuta” (11 minut), Poljska

Ježi Skolimovski

„Frankofonija” (Francofonia), Fra/Nem/Hol

Aleksandar Sokurov

„Klan” (El clan), Arg/Špa

Pablo Trapero

„Izdaleka” (Desde allá), Ven/Mek

Lorenso Vigas

„Hermelin” (L’hermine), Francuska

Kristijan Vensan

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Venecija: Počinje nadmetanje za “Zlatnog lava”

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Sep.2015

U Veneciji počinje 72. po redu filmski festival, a za "Zlatnog lava" konkurišu ostvarenja poznatih svetskih autora Sokurova, Egojana, Skolimovskog...Festival će, van konkurencije, otvoriti avanturistička drama "Everest" Baltasara Kormakura... Na 72. izdanju Mostre biće prikazano 55 dugometražnih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.