Počeli radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja

Izvor: Studio B, 20.Dec.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja

Radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu počeli su danas i tim povodom ministar kulture Ivan Tasovac obišao je tu instituciju, kao i depo Zbirke strane umetnosti.

Iako Narodni muzej nema stalnu postavku, ministar je zapitao "da li Narodni muzej zaista ne radi" podsetivši na značajnu izlagačku delatnost te ustanove koja je samo u toku ove godine organizovala 18 izložbi na kojima su predstavljeni autori kao što su Pit Mondrijan, Henri Mur, Tijepolo, Rubens i drugi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
On je rekao da je urađen projektni zadatak na osnovu kog će biti urađen projekat sanacije i rekonstrukcije i da će biti raspisan tender.

Tasovac je tokom obilaska novinarima rekao da će tačan iznos novca za obnovu muzeja biti poznat posle usvajanja budžeta za sledeću godinu, ali da su sredstva obezbeđena.

"Ovo je svečani i veoma značajan događaj u 170-toj godini postojanja najstarije muzejske ustanove i ističem da ovaj ogromni zadatak koji smo sada započeli obavljamo uz izuzetno razumevanje i podršku ministra kulture i informisanja", rekla je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

"Razumevanje i podstrek koji postoji sa obe strane, emocijalni odnos, a najviše radna disciplina jesu ono što je dovelo do ovoga", napomenula je ona.

Tasovac je rekao da ga je fascinirala činjenica da je dok je dolazio u muzej video značajan broj sugrađana koji su mobilnim telefonima fotografisali postavljanje skela i početak radova na sanaciji. "Nadam se da će tako biti sve do 15. maja 2016. kada ćemo otvoriti Narodni muzej", rekao je ministar.

Ministar je najavio i da će 2015. godine u Beogradu biti predstavljena reprezentativna izložba ruske avangarde koja obuhvata i delo Kazimira Maljeviča "Crni kvadrat", a koja će biti organizovana povodom 80 godina od smrti tog umetnika.

Ta izložba će gostovati u samo tri zemlje, a to su Švajcarska, Monako i Beograd, istakao je on.

Obilasku je prisustvovao i direktor Muzeja savremene umetnosti Jovan Despotović koji je svojoj koleginici iz Narodnog muzeja poklonio buket cveća poželevši joj uspešne radove.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.