Pit Mondrijan.Slučaj Kompozicije II u Narodnom muzeju

Izvor: B92, 27.Nov.2014, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pit Mondrijan.Slučaj Kompozicije II" u Narodnom muzeju

Ministar kulture Ivan Tasovac otvorio je večeras u Narodnom muzeju izložbu "Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II", istakavši da čuvenu sliku treba gledati bez "titla", odnosno poručio je posetiocima da zaborave sva znanja kako bi je zaista doživeli.

Tasovac je rekao da je poslednjih dana pred otvaranje ove postavke rekao da je razgovarao sa brojnim kolegama iz različitih oblasti. Tasovac je tada "lebdeo" iznad istorije umetnosti, filozofije, antropologije i teorije kulture, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumačeći različite principe označavanja i čitanja slike što mu je bio motiv da takvu poruku prenese posetiocima.

Ambasador Holandije Loran Stokvis podsetio je da je počasni konzul Kraljevine Jugoslavije u Amsterdamu Kornelius Dirk Merens, 30-tih godina prošlog veka tražio načine da unapredi ličnu, kulturnu i ekonomsku saradnju dve zemlje, pa je osnovao Društvo ljubitelja Jugoslavije.

"To društvo je pomoglo da se ostvari Merensova ideje da pokloni 42 dela koja će činiti kolekciju Muzeja savremene umetnosti koji je osnovao knez Pavle", podsetio je ambasador.

Čuvena Mondrijanova slika je nastala je u Parizu 1929. godine, a dve godine kasnije je stigla u Narodni muzej u sklopu poklona Odbora za širenje holandske umetnosti Jugoslaviji.

Težište izložbe "Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II" je biografija te jedne slike koja je usled svoje slojevitosti učinila to delo bitnim akterom lokalne umetničke scene. To delo je poslužilo kao inspiracija i polazna tačka mnogim umetnicima, što je i cilj ove postavke.

Iz tog razloga postavku čine i dela devet umetnika kojima je upravo ta slika poslužila kao polazna tačka da bi sebe izrazili.

U pitanju su umetnici: Goran Đorđević, Nikola Pilipović, Aleksandar Dimitrijević, Zoran Neskovski, Jelica Radovanović, Dejan Anđelković, Dobrivoje Krgović, Mrđan Bajić i Veso Sovilj.

Radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani prezentovani su fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom.

V.d. direktora nacionalnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da ova izložba pokazuje kako svako umetničko delo ima svoj život, kao i da je cilj i značaj te izložbe u činjenici da sublimira ideje jednog dela.

Izložba je osmišljena tako da je centralno mesto upravo delo Pita Mondrijana, a ostala su odraz te jedne slike.

"Kompozicija II" je delo jednog od najznačajnijih umetnika apstraktnog slikarstva 20. veka koji je do kraja svoje karijere težio ka idealnom.

Mondrijan je u jednom trenutku napustio figuraciju kao motiv i kao polaznu osnovu i površinu počeo je da komponuje slobodno u preglednom i smirenom ritmu obojenih kvadratnih površina oivičenih rasterom crnih linija. Koloristička skala redukovana je na tri osnovne boje: žutu, plavu i crvenu.

Namera autorki Jelene Dergenc i Simone Ognjanović je da otvore pitanja uloge muzeja u stvaranju i legitimisanju vrednosti, značenja i umetničkih pozicija, kao i odnosa muzeja kao mesta proizvodnje memorije i žive umetničke produkcije.

Tokom svojih istraživanja one su uspele da razvetle mnoge muzeološke i umetničke kontekste koje se ta slika periodično "uplitala" tokom nekoliko decenija.

Preko tih priča, koje čine "Kompoziciju II" dokumentom stvarnosti koju njen autor nije ni poznavao, moguće je pratiti i razumevati različite pozicije i shvatanja koja su definisala umetničku, kulturnu i društvenu realnost u lokalnom kontekstu.

Tasovac je ovom prilikom najavio da će 20. decembra početi radovi na fasadi nacionalnog muzeja, čime se nastavljena rekonstrukcija tog zdanja od nacionalnog značaja.

On je podsetio i na to da je danas porodična slava uvršćena na UNESKO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, što predstavlja prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.