Petar Jončić: Novinar kao fotograf

Izvor: B92, 23.Jul.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petar Jončić: Novinar kao fotograf

Izložba fotografija “Novinar kao fotograf” Petra Jončića biće otvorena u sredu, 30. jula od 19 časova u Kuću Đure Jakšića u Beogradu.

Fotografije su za ovu izložbu odabrane od nekoliko stotina snimaka nastalih u poslednjih deset godina mobilnim telefonom i džepnim foto-aparatom. Lokacije su različite, od Rima, preko Praga, Krakova, do grčkih ostrva Patmos, Kos, Simi, Pserimo, Lefkada, turskih gradova Istanbul i Ajvalik, do gradova po Srbiji, Kopaonika, Košutnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naravno Beograda.

Svaka fotografija je nastala iz samo jedne motivacije: dokazati da tehnika, skupi foto-aparati, nisu razlog da ne pokušamo da istražujemo kreativne mogućnosti amaterskih snimaka koji su zanimljivi upravo zato što su naivni i neponovljivi.

Stoga je ova izložba poziv svima koji imaju mobilne telefone ili amaterske foto-aparate da nastave sa snimanjem i ne veruju u priče da je dobra oprema preduslov da se bavite kreativnim radom. U fotografiji, kao i u svim umetnostima, važi pravilo da je važnije pokazati kako vidite stvari i svet oko sebe od onog da li je sve savršeno producirano, upeglano i upakovano.

Petar Jončić dugogodišnji TV novinar na RTV Studio B koji prati kulturu. Veliki broj svojih izveštaja i reportaža je sam snimio, pa je tako delimično i stekao osnovno znanje o mogućnostima amaterske digitalne opremi, kadriranju, kompoziciji. Analognom fotografijom bavio se kao student, u prvoj polovini devedesetih. Pored novinarstva piše i objavljuje eseje i kritike o filmu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petar Jončić , Novinar kao fotograf

Izvor: Arte, 24.Jul.2014, 11:04

U sredu, 30. jula od 19 časova u Kući Đure Jakšića otvara se izložba fotografija "Novinar kao fotograf", autora Petra Jončića.

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.