POSLEDNJA ĐUZINA PREMIJERA  Film Bez stepenika pred publikom

Izvor: Blic, 30.Nov.2015, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLEDNJA ĐUZINA PREMIJERA Film "Bez stepenika" pred publikom

Premijera filma "Bez stepenika", u kojem je poslednju ulogu pred smrt odigrao naš poznati glumac Vlastimir Đuza Stojiljković, održana je večeras u Dvorani kulturnog centra u Beogradu.

U susret premijeri, o filmu su govorili reditelj Marko Novaković i scenarista Zoran Đikić, kao i Nebojša Bradić,  urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a koji je predstavio knjigu o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću.

- Teško mi je da pričam o insipiraciji, jer je ona surova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvarnost koja nas okružuje. Dve godine sam radio ovaj scenario i u izvornom obliku je izgledao kao malo, intimno kamerno delo. Posle sedam godina čekanja, Marko Novaković je odlučio da ga uzme i realizuje i od te tv drame napravi igrani film - objasnio je Đikić.

- Volim da odaberem debitantsku dramu ili debitantskog pisca jer se oseća neka iskrenost nedovršenosti, koja pruža autoru ideju da se poigra sa tekstom. Na taj način postoji mogućnost da izvučem dodatne detalje. Srećan sam što je Đuza učestvovao u ovom filmu, on je bio veliki glumac i sjajan čovek - rekao je Novaković.

Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić je predstavio monografiju o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, koji igra naslovnu ulogu u filmu "Bez stepenika".

- Knjigu "Vlastimir Đuza Stojiljković: Pozorišne poslanice priredio je Spasoje Ž. Milovanović u okviru editicije "Joakimovi potomci" i ona predstavlja fantastičan omaž bardu našeg glumišta - istakao je Bradić.

Inače, u okviru Festivala autorskog filma nagrada za životno delo dodeljena je Krsti Škanati, vizionarskom umetniku sa ovih prostora. Nagradu je preuzeo njegov sinovac, Aleksandar Škanata koji se zahvalio svima u stričevo ime.

Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

FAF u čast Đuze Stojiljkovića

Izvor: SEEcult.org, 30.Nov.2015

Beogradska premijera filma “Bez stepenika” Marka Novakovića, u kojem je proslavljeni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković odigrao poslednju filmsku ulogu, održana je 29. novembra u Dvorani Kulturnog centra kao specijalna projekcija u okviru 21. Festivala autorskog filma...Ekipa tog filma, u kojem...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.