Ove knjige Srbi čitaju u dahu! A koje su vaše omiljene?

Izvor: Telegraf.rs, 21.Dec.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove knjige Srbi čitaju u dahu! A koje su vaše omiljene?

Obaveznu lektiru u školama malo ko još i čita, a formiranje književnog ukusa mladih naraštaja gotovo da i ne postoji. Istraživali smo koje su knjige opšteprihvaćene, šta od književnih dela zadovoljava standarde, pa pripada krugu tzv. "klasika" i kako da formiramo književni ukus

Mlađe generacije su sve više zaokupljene internetom, a sa pojavom i ekspanzijom društvenih mreža, sve je manje mladih koji se druže sa knjigom.

Obaveznu lektiru u školama >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << malo ko čita, a formiranje književnog ukusa mladih naraštaja gotovo da i ne postoji. Koje su knjige opšteprihvaćene, šta od književnih dela zadovoljava standarde da pripada krugu tzv. “klasika” i kako da formiramo književni ukus?

Istraživali smo i zahvaljujući iskustvima bibliotekara saznali koje su to knjige koje okupiraju pažnju Srba.

Foto: Promo

Prema iskustvu bibliotekara, klasici su uvek traženi, pa tako Dostojevskog čitaju svi uzrasti, od srednjoškolaca, pa nadalje.

Fantastika je veoma popularan žanr i nju čita veliki broj čitalaca. Među najpopularnijim delima fantastike su Isak Asimov i Sergej Lukjanjenko.

Među najpopularnijim piscima nalaze se sledeći: Haruki Murakami – 1Q84, Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća, Erlend Lu – Prohujalo sa ženom, Dopler, Volvo kamioni, Alis Manro – Životi devojaka i žena, Ken Folet – Stubovi zemlje, trilogija Stoleće.  Gijom Muso – Zato što te volim, Samo budi ovde, Mo Jan – Žabe, Orvel – Životinjska farma, 1984, Agata Kristi – Sve.

Među našim najpopularnijim piscima nalaze se Ivo Andrć, Miloš Crnjanski, Aleksandar Gatalica i Borislav Pekić.

Foto: Telegraf.rs

Prema našim saznanjima, ono što će odrediti trenutno popularnog pisca ili knjigu jeste prisutnost u medijima.

Zaboravljeni, a odlični pisaci za decu su Karl Maj i Džek London. Međutim, oni su potisnuti hiperprodukcijom knjiga za decu (Džeronimo Stilton, Grozni Gaša) i romanima za mlade koji se bave problemima i interesovanjima tinejdžera – neuklopljenost u društvo, gojaznost, kupovina, zaljubljenost.

Poeziju osim studenata književnosti, gotovo da niko i ne čita.

ŠPIJUNKA IZ SKUPŠTINSKE BIBLIOTEKE: Srpski političari najviše čitaju knjige o političkom nasilju i o Rusiji!

Ne tako traženi pisci su Kundera, Karl Maj i Džek London.

A šta vi čitate i koje su vaše omiljene knjige?

(J. T.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.