Otvorena izložna Plameni pozdravi

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložna "Plameni pozdravi"

U Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je izložba "Plameni pozdravi: reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji", projekat Kiosk-platforme za savremenu umetnost, autorke Ane Adamović.

Na izložbi su predstavljeni radovi umetnika sa prostora bivše Jugoslavije - Dušice Dražić, Dejana Kaluđerovića, Saše Karalića, Irene Lagator Pejović, Mladena Miljanovića, Renate Poljak, Dubravke Ugrešić, grupe ŠKART i Ane Adamović, navodi se u saopštenju Muzeja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Izložba "Plameni pozdravi" predlaže novo promišljanje socijalističke Jugoslavije - njene strukture, karaktera i nasleđa - kroz istraživanje reprezentativne slike detinjstva.

Istražujući zvanične arhive i prikazujući ih kroz intervencije savremenih umetnika poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, projekat preispituje i mogućnost kolektivnog sećanja na zemlju koja više ne postoji, kao i status arhiva ovakve zemlje u novonastalim nacionalnim državama.

Polazište umetničkog istraživanja i samog projekta čini bogata arhiva Muzeja istorije Jugoslavije, više od 260 fotografskih albuma koje su predsedniku Titu od 1945. godine poklanjale škole, pionirske organizacije i ostale dečje ustanove širom nekadašnje države.

Ovaj materijal, čija digitalizacija je u toku, prikazuje kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svome lideru i vođi, ali svedoči i o ugrađivanju osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih - istinskih socijalističkih ljudi budućnosti.

Autori izložbe dokumente iskoristili su kao polazište za ponovno promišljanje ne samo konstrukcije socijalističkog detinjstva, već i samih principa na kojima je ta država građena, ali i njene istorije i raspada.

- Ovom izložbom Muzej nastavlja praksu otvaranja svojih arhiva za multidisciplinarna istraživanja i umetničke interpretacije, ali isto tako i saradnju sa nevladinim organizacijama i umetničkim udruženjima - navela je direktorka MIJ Neda Knežević.

Knežević se zahvalila Kiosk-platformi za savremenu umetnost i Ani Adamović, što su na ovom okupili značajne umetnike sa prostora bivše Jugoslavije.

Izložba, koja je realizovana u saradnji sa MIJ uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, foruma ZFD i Ministarstva kulture, trajaće do 19. aprila, a 12. i 24. marta biće održane panel diskusije sa sagovornicima iz regiona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.