Otvorena izložba  2deep.mp4

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "2deep.mp4"

Izložba pod nazivom "2deep.mp4" Aleksandre Kovačević i Jelene Nikolić otvorena je u umetničkom prostoru „U10“ u Beogradu.

Njihov zajednički rad je video instalacija koja se bavi pitanjem smisla, logikom određenja i njegovom funkcionalnošću.

Okosnice rada su Diznijevi dugometražni animirani filmovi i apofenija – termin koji reprezentuje ljudsku tendenciju traženja šablona u nasumičnim informacijama, kao što je slučaj sa kockanjem i paranormalnim fenomenima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Diznijevi crtaći uklopoli su se u našu ideju o smislu i besmislu, u bajkama je sve crno-belo, uče nas šta je dobro a šta loše, dakle jasan je smisao, a mi smo ove besmisleno spojene scene i titlove povezale sa apofenijom, kao sindromom različitih neuroloških bolesti – kaže Jelena Nikolić.

Iako deluje da su scene nasumično odabrane, autorke su četiri meseca promišljeno i pažljivo birale i to koji će titl pratiti odrećeni isečak iz crtaća.

- Sve je tu sa razlogom, a scene su birane tako da budu ideološki nedefinisane, da se možda upitate i da li smo pri određenom izboru imale ironičan, kritičan ili pak afirmativni stav. Bitno je da se uspostavi ambivalentan odnos, da se posetioci zapitaju i o sadržaju koji se plasira kroz medije, da se zapitaju da li je u redu izigravati lažan moral, dok je seks i dalje tabu tema, baviti se cenzurom, a s druge strane u crtaću naići na scenu golotinje – dodaje Aleksandra Kovačević.

Ona kaže da je za nju velika inspiracija i internet kao medij sa najsažetijim oblikom informacije, dok Jelena Nikolić dodaje da se u ovom radu bave tranvestitijom i stereotipima poput onog kako žena traba da izgleda a kako da se oblači muškarac.

Izložba "2deep.mp4" ujedno je i prva izložba dve umetnice po završetku master studija Fakulteta likovnih umetnosit, odsek Transmedijska istraživanja u klasi profesora Dejana Grbe. Autorke su do sada izlagale na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnice su i Nagrade za osobenu kreativnu inovaciju iz fonda Miloša Bajića.

- U Beču sam provela godinu dana na studentskoj razmeni i oduševio mi je odnos koji umetnici tamo imaju, i prema svom radu, ali i prema radu kolega. Može da vam se ne svidi ono što neko radi, ali u vi ćete kolegu javno podržati. Kod nas toga nema, valjda nam je u mentalitetu da budemo zajedljivi – kaže Kovačevića.

Izložba u umetničkom prostoru u Kosovke devojke 3 traje do 14. marta, a autorsko vođenje kroz postavku biće organizovano 4. marta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.