Otkrivanje rubova Evrope

Izvor: SEEcult.org, 03.Mar.2015, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivanje rubova Evrope

Evropski projekat Corners, osmišljen kao inovativna saradnička platforma za umetnike i publiku, koja funkcioniše po najzanimljivijim mestima “starog kontinenta” – njegovim rubovima, biće predstavljena 3. marta istovremeno u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Rijeci, Gdanjsku, Bariju, Stokholmu, Donostiji/San Sebastijanu i Njukaslu, gradovima koji će se umrežiti tom prilikom i preko društvenih mreža radi druženja.

Corners je zamišljen kao platforma za umetnike i publike koju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Evrope. Umetnicima i istraživačima pruža mogućnosti za produkciju multidisciplinarnih umetničkih projekata i omogućava im razmenu pored geografskih, političkih i ekonomskih podela. Corners tako spaja spoljne rubove Europe, stavljajući u fokus područja koja su van glavnih političkih, kulturnih i ekonomskih tokova i povezujući ih kroz umetnički i istraživački rad. Cilj projekta je upoznati lokalnu publiku, organizacije i aktivne građane, te zajedno sa njima upisati njihova mesta u centar kulturne karte Evrope.

U Kulturnom centru Rex, koji je partner tog projekta u Beogradu, predstaviće se umetnik Miloš Tomić i grupa Škart (Dragan Protić i Đorđe Balmazović), koji će predočiti svoja istraživanja i umetničke ideje razvijane sa drugim umetnicima na ekspedicijama organizovanim u okviru tog projekta. Oni su prošli kroz neke vrlo zanimljive predele, sarađivali sa različitim umetnicima na multidisciplinarnim projektima, pravili programe na najneočekivanijim mestima, postavljali ulične predstave na pijacama i trgovima i dokumentovali lokalne scene i svakodnevicu u različitim gradovima i selima Evrope.

Na prezentaciji će govoriti o industrijskim predelima u italijanskom regionu Pulja, o baskijskom brodskom kapetanu koji vodi društveni centar, o deci koja prave ulično pozorište senki... Prikazaće i filmove i fotografije, snažne ilustracije njihovih putovanja i saradničkih projekata, a potom sledi zajednički ručak, uz nastup Danila Šolovića i Buzukija Dunavskog, te “Muzikalne dnevnike” Tomića.

U duhu partnerstava i zajedništva projekta Corners, istovremena predstavljanja organizuju i ostali partneri: Intercult (Švedska), Pogon i Drugo More (Hrvatska), Exodos (Slovenija), Arts Council Northern Ireland i ISIS Arts (Velika Britanija), City Culture Institute/Gdańsk (Poljska), Donostia/San Sebastián 2016 (Baskija/Španija), Teatro Pubblico Pugliese (Italija), i DokuFest (Kosovo).

Tako će u Pogonu u Zagrebu učestvovati umetnici Bojan Mucko i Hrvoslava Brkušić koji su bili na umetničkim ekspedicijama u Baskiji, Severnoj Irskoj i Italiji.

Voditeljka projekta Sonja Soldo, voditeljka komunikacija Marijana Rimanić i direktorka Pogona Emina Višnić, pojasniće kako funkcioniše ta platforma u koju je uključeno više od 50 umetnika, koje rubne predele Evrope su istražili, te kako su razvijali umetničke ideje tokom realizacije projekta.

U projektu Corners učestvuje više od 50 umetnika i istraživača, sa kojima radi više od 30 kulturnih organizacija i institucija partnera i domaćina, te na hiljade aktivnih učesnika i posetilaca širom Evrope.

Istovremene prezentacije projekta Corners, na kojima će biti izneti i planovi za naredne tri godine, moguće je pratiti uživo putem društvenih mreža, odnosno hashtaga #CornersNow.

Projekat je podržala EU u okviru programa za kulturu Kreativna Evropa, kao i brojni drugi donatori u različitim evropskim zemljama.

Aktivnosti hrvatskih partnera tako podrzavaju Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport i Ministarstvo kulture, a Rexa Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.