Izvor: Politika, 01.Okt.2014, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliver Frljić ponovo osvojio Gran pri Bitefa

Specijalnu festivalsku nagradu osvojila je predstava „A, gde je revolucija stoko?” reditelja Boruta Šeparovića

Gran pri „Mira Trailović” na preksinoć završenom 48. Bitefu pripao je hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću za predstavu „Aleksandra Zec” rađenu u produkciji HKD iz Rijeke i „Međunarodnog festivala malih scena” iz Rijeke. Specijalnu festivalsku nagradu osvojila je predstava „A, gde je revolucija stoko?” reditelja Boruta Šeparovića u produkciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Montažstroja” iz Zagreba.

Stručni Bitefov žiri koji je ove godine radio u sastavu: Lila Deker Avneri, rediteljka iz Izraela, Ula Kasijus, kostimografkinja iz Švedske, Vitold Mrožek, pozorišni kritičar iz Poljske, i dva naša predstavnika: rediteljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić obe odluke doneli su većinom glasova.

Ove godine Bitef nas je u svom duhu iznenadio još jednom neobičnošću. Naime, Oliver Frljić i Borut Šeparović ista priznanja dobili su i na prošlogodišnjem, 47. Bitefu. Frljić je osvojio Gran pri „Mira Trailović” za predstavu „Zoran Đinđić”, a Šeparović Specijalnu nagradu za ostvarenje „55+” .

„Politikina“ nagrada za najbolju režiju na Bitefu, koju je ove godine osvojio reditelj Andraš Urban za predstavu „Neoplanta” u produkciji Novosadskog pozorišta poklopila se strogim ocenama beogradske publike. Predstava „Neoplanta” prema rezultatima glasanja publika osvojila je prvo mesto sa prosečnom ocenom 4,65.

Ove odluke propraćene su na proglašenju nagrada burnim ovacijama! Sledi „Poludela lokomotiva” u režiji Jerneja Lorencija sa ocenom 4,63, dok je treće mesto osvojila predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča” u režiji Ivice Buljana, sa ocenom 4,46.

Reditelj Andraš Urban ovogodišnji 37 po redu laureat „Politikine” nagrade za najbolju režiju na Bitefu svoju nagrađenu predstavu „Neoplanta” uradio je prema romanu Lasla Vegela, a Novosadsko pozorište izvelo ju je kao 11. premijeru 48. Bitefa. „Politikin” žiri koji je radio u sastavu Dejan Mijač, predsednik, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić svoju odluku doneo je jednoglasno.

– Andraš Urban je verodostojno preneo rasni literarni vegelovski svet na scenu, propušten kroz urbanovski stroj snažnog razotkrivanja raznih anomalija u društveno-političkim odnosima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Novog Sada. Pojedinačnih likova, individualnih glasova u ovoj predstavi skoro da nema, glumci i glumice igraju kao da su delovi jednog, militarizovanog tela. Oni nastupaju vojnički disciplinovano, grčeći se u savremenoj istoriji nasilja.

Fragmentarno i silovito se na sceni predstavlja cirkularna istorija osvajanja i oslobađanja Novog Sada, unakrsni udari laži i praznih obećanja njegovih osvajača, začinjeni prepoznatljivim Urbanovim vizuelno i koreografski moćnim rešenjima, razlozi su zbog kojih je „Politikin” žiri bez mnogo razmišljanja odlučio da svoje glasove dodeli Andrašu Urbanu.

Prema tradiciji koju neguje kuća „Politika” i svog ovogodišnjeg laureata Andraša Urbana nagradiće umetničkim delom, odnosno slikom Gorana Dragaša „Soba” (ulje na platnu, 2014), koja će mu biti uručena narednih dana na svečanosti koju će organizovali naša kuća.

B. G. T.

objavljeno: 01/10/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.